Zlatno jaje izraelskom ostvarenju „Pismo svinji“ (VIDEO)

MOKRA GORA – Izraelskom ostvarenju Pismo svinji, rediteljke Tal Kantor pripalo je večeras “Zlatno jaje“ za najbolji film na zatvaranju 16. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf“. Kantor donosi priču o preživelom iz holokausta koji čita pismo napisano svinji koja mu je spasila život, a učenica slušajući njegovo svedočenje tone u san u kome se suočava sa pitanjima identitea, kolektivne traume i ekstremima ljudske prirode.

“Ovo je velika čast. Neverovatno je što sam ovde da podelim ovaj film sa vama koji dolazi iz dubine moga srca, bila je privilegija ovih dana biti na Kustendofru i slaviti umetnost, film, interakciju i dijalog“, rekla je Kantor.

„Srebrno jaje“ otišlo je u ruke Dulma Purev – Očev iz Mongolije za film Sneg u septembru, a Bronzano jaje za film Afrikata Ane Đimeši iz Mađarske.

Nagrada Vilko Filač za najbolju fotografiju pripala je Evanu Maragkoudakisu, direktoru fotografije grčkog filma Na Kserksovom tronu.

Specijalna nagrada otišla je u ruke Aleksandre Lazarovski za film Više od života (Srbija/Francuska), nagrada za najpoetičniji film uzbekistanskom ostvarenju Kaseta Temura Muratova, dok je nagrada publike otišla Hamidrezi Gasemi iz Irana za Povetarac.

Foto: ZooMUE

Jednom od najvećih savremenih srpskih dramskih pisaca Dušanu Kovačeviću dodeljena je nagrada Drvo života za buduća ostvarenja.

“Drvo života“ kao nagrada ima dvojako značenje, prvo za dugogodišnj rad u svetu filma, a drugo je za budući film, što je lepa obaveza i nada da ćete možda još nešto uraditi, ako vas dobri Bog pogleda“, rekao je Kovačević nakon dodele nagrade i omaža koji mu je odat prikazivanjem naupečatljivijih scena iz njegovih ostvarenja.

Zatvarajući festival, Emir Kusturica je podsetio da je Kustendorf zatvaran na različite načine sa doviđenja, kako ste ili ne bih vas više zadržavao, ali da se u sadašnjoj situaciji u svetu treba pozdraviti “sa željom“.

“U današnjem svetu se o slobodi sve ređe priča. Jedan od razloga zašto je festival imao slogan Umetnost iznad svega je zato što je umetnost oduvek izražavala slobodu. Sloboda se izgubila ne samo iz rečnika, već iz ljudskog života, a ja vas sve molim izgovarajući stare reči ne bih vas više zadržavao, mislite na slobodu i tragajete za tom izgubljenom slobodom koja je u proteklim vekovima nestala iz naših života“, kazao je Kusturica.

TANJUG

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.