Zlatno jaje filmu „All inclusive“ (VIDEO)

MEĆAVNIK – Dodelom nagrada najboljim ostvarenjima sinoć je na Mećavniku završen 12. Međunarodni muzički i filmski festival Kustendorf. Nagrada Zlatno jaje pripala je švajcarskom ostvarenju „All Inclusive“ Korine Švingruber Ilić.

Film „All Inclusive“ je, kako je saopštio žiri koji je ocenjivao 21 ostvarenje, osvojio Zlatno jaje za  humor i neočekivan pogled na našu planetu u ovom trenutku.

Osećam se vrlo zlatno! Preplavljena sam emocijama, još sam malo nervozna što sam od toliko različitih filmova ja osvojila glavnu nagradu. Vrlo sam srećna“, rekla je autorka filma.

Nagrada Srebrno jaje pripala je Ognjenu Petkoviću za film „Jesenji valcer“ za originalnost sveta, kvalitet režije i snagu scenarija, a Bronzano filmu Sortiranje Mikela Storma Glomstajna za izuzetno efikasnu poruku i jak udarac koji zadaje našem egu.

Žiri je uveo i dve specijalne nagrade koje su dodeljene Saši Karanoviću za film „Kostakurta“ za kreativni uvid i umetnikov pogled, dok je za koreografiju i estetiku pohvaljena Ilarija Di Karlo za film „Božanstveni put“. Nagrada Vilko Filač za najbolju fotografiju pripala je Nataliji Pič za ostvarenje „I ja imam nešto za tebe“ reditelja Iva Kondefera.

Emiru Kusturici je uručena nagrada Šampion kulture humanitarne fondacije Mkiva iz Južnoafričke Republike.

„Došao sam u ovu svetu zemlju kako bi se susreo sa jednim od najboljih sinova Srbije koji se hrabro bori sa socijalnom nepravdom i za ljudska prava. Narod Afrike se u dosta čemu identifikovao sa njegovim radom. Tokom svog života on je neprestano pravio progresivni sadržaj koji se podudara sa nešim vrednostima i koristi ljudskom razvoju. Kusturičin rad i učenje napravilo je od nas bolje ljude. On je simbol odlučnosti, slobode i pravde“, kazao je Zolani Mkiva ispred fondacije Mkiva.

Kusturica  je zatvorio festival u stilu replike „Ne odlazim, ja dolazim“ koju izgovara bivši urugvajski predsednik Hose Muhika u njegovom filmu „Pepe, jedan uzvišeni život“, a kojim je počeo 12. Kustendorf.

„Tako je i s našim festivalom. Besmisleno je da zatvorim festival. Zato, sledeći festival je otvoren“, poručio je Kusturica.

Tokom šest dana festivala, održani su progravmi Savršene tendecije, Novi autori i Retrospektiva velikana, mlade filmadžije su učestvovali na radionicama koje su držali gosti festivla kao što su Met Dilon i David Oelhofen, dok su Slavku Štimu  i Serđu Lopezu uručene Nagrade za buduće filmove.

 

You may also like...