Zlatiborsko udruženje Inkluzija izložbom obeležilo Dan osoba sa invaliditetom (VIDEO)

ZLATIBOR – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom zlatiborsko udruženje Inkluzija obeležilo je izložbom fotografija tematski vezanih za projekte koji se realizuju u skladu sa potrebama njihovih članova. Prvi čovek udruženja, paraatletski reprezentativac, Aleksandar Radišić, smatra da su u prethodnom periodu ostvareni rezultati kojima je njihov položaj u društvu poboljšan.

Osim primarnog projekta, „Zlatibor bez barijera“, udruženje učestvuje i u projektu „Pristupačan Zlatibor za sve“, sa ciljem ukazivanja na činjenicu da među turistima ima i osoba sa invaliditetom.

Projekat „Zlatibor bez barijera – jer i osobe sa invaliditetom su turisti“, finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (sektor zaštite osobe sa invaliditetom) u okviru stalnog otvorenog konkursa za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom u Srbiji. U okviru ovog projekta priređena je izložba, na kojoj se vide neki od realizovanih planova na Zlatiboru.

Osim spuštanja ivičnjaka i postavljanja pristupnih rampi na objekte javne namene, kreirano je 12 parking mesta, obezbeđena je pristupačnost Kraljevog trga i gondole, a u planu je izgradnja prilagođenog javnog toaleta.

„Svake godine uradi se nešto novo. Nije to još u onoj meri u kojoj bi trebalo da bude, ali ne može se sve preko noći. Treba uzeti u obzir da pre desetak godina ništa nije bilo pristupačno za osobe sa invaliditetom, a sada je to bitno drugačije“, kaže Aleksandar Radišić.

Udruženje je u okviru projekta snimilo spot koji će se emitovati u promotivnoj turističkoj kampanji „Srbija bez barijera“, koji pokazuje neka od mesta na Zlatiboru koja su prilagođena osobama sa invaliditetom, a najavljuju i tribinu o pristupačnosti u turizmu i sportu.

Drugi projekat na kojem udruženje učestvuje, „Pristupačan Zlatibor za sve“, finansira švajcarska Vlada, a sprovodi ga agencija Helvetas iz ove zemlje, zajedno sa Udruženjem građanskih inicijativa. Sve to deo je većeg projekta, nazvanog „Zajedno za aktivno građansko društvo“, koji se sprovodi u saradnji sa Opštinom Čajetina i Turističkom organizacijom Zlatibor.

„Čak i među nama ima razlika, nešto što je meni pristupačno, nije nekome drugome. Stručnjaci iz Saveza za pristupačnost Srbije uradili su tri metodologije o proceni pristupačnosti, a volonteri će, u sklopu našeg projekta, odraditi procenu pristupačnosti, koja se odnosi na hotelski i privatni smeštaj, kafiće i restorane i turističke agencije. Volonteri su prethodno prošli adekvatnu obuku, tako da će potencijalni gosti imati adekvatne informacije o pristupačnosti smeštaja, što će se naći na sajtu Turističke organizacije Zlatibor“, dodaje Radišić.

Ovogodišnji 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, obeležen je pod temom „Liderstvo i učešće osoba sa invaliditetom u stvaranju inkluzivnog, pristupačnog i održivog sveta posle pandemije COVID 19“.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.