Zlatiborsko art leto na Borovoj glavi

ZLATIBOR – Na programu prvog festivala ZALET (Zlatiborsko Art Leto)  do 27. jula u Galeriji Kovačević na Borovoj Glavi izložbe, performansi, filmovi, džez koncerti i radionice.

ZLATIBORSKO ART LETO (Zalet) predstavlja obnavljanje tradicije letnjih okupljanja umetnika u Galeriji akademskog slikara Božidara Kovačevića na Borovoj Glavi. Ako su nekada ova okupljanja činile slikarske kolonije koje su se završavale večerima poezije, danas Zalet treba da donese raznovrsnije umetničke i kulturne sadržaje.
Zalet se održava u Galeriji koja nije samo izložbeni prostor slikarske porodice Kovačević, nego je i svedok višedecenijskog održavanja slikarskih kolonija i baštinik radova likovnih umetnika različitih slikarskih pravaca i estetičkih provinijencija.
Ovo je prvi festival koji ima tendenciju da se nastavi u narednim godinama tokom leta u Galeriji Kovačević. Sa idejom da to bude kreativna oaza, gde će se prožimati različiti umetnički karakteri i pravci, nastavljajući tradiciju koju je započeo Boža Kovačević, dopunjujući je novim sadržajima, na ličnu inicijativu i sopstvenim sredstvima vode Aleksandra i Slavenka Kovačević.zalet
Pored stalne slikarske postavke Galerije Kovačević, glavni program Zaleta čini više programskih celina, a pre svih, retrospektiva filmova Jovana Živanovića, jednog od najznačajnijih srpskih filmskih režisera, koji je u završnoj fazi svog stvaralačkog opusa na Zlatiboru pronašao i autorsku i lično-životnu inspiraciju. U okviru retrospektive filmova  prikazan je i dokumentarni autorski film o Joci Živanoviću u režiji Pabla Fere Živanovića, inače unuka slavnog režisera, kao i televizijski dokumentarni film „Ti borovi“ o Boži Kovačeviću“ u režiji Tanje Fero.
U šest dana  festivala  predstavljeni su radovi umetnika čije stvaralaštvo se ogleda u različitim umetničkim domenima slikarstva, muzike, pokreta i scenskog prikaza.
Zoran Aleksić Koki predstavio se na festivalu performansom „Običan dan u životu praslikara“, izložbom likovnih radova i mini koncertom tokom prva tri dana festivala.
Performas i koncert izvodi sa svojom umetničkom trupom „Preci, Koki i potomci“ koju čine plesači Dunja Aleksić i Janko Rakić, vokal i klavijaturista Katarina Klašnja i glumica Jovana Grujić.
Kao jedan od izlagača predstavila  se svojim likovnim radovima mlada slikarka iz Čajetine Anastasija Bogdanović.
U okviru festivala premijerno  nastupa i mladi sastav „A na kvadrat“, dok će se u drugom delu festivala predstaviti diva srpske džez scene Jelena Jovović. Ona je tokom festivala održala muzičke radionice u kojima su mogli da učestvuju svi zainteresovani. Tokom tri večeri festivala održani su  mini koncerte u pratnji džez pijaniste Aleksandra Grujića Gruje.
U okviru “Zaleta” postojalo je  i programa iznenađenja. Jedan od njih je i lutrija umetničkih radova gde su svi zainteresovani mogli da učestvuje u izvlačenju. To je izuzetna prilika da se osvoji umetničko likovno delo po simboličnoj ceni.

You may also like...