Zlatiborski pejzaži ovekovečeni Žarkovim objektivom (VIDEO)

ZLATIBOR – Fotografije zlatiborskih pejzaža često su na naslovnici računara ili na tapetima mobilnih telefona. Neke od njih možda su delo Žarka Pantovića, čuvara u „Parku prirode Zlatibor“, koji tokom obilaska terena koristi priliku da ovekoveči lice ove planine koje je posetiocima, ali i meštanima, manje poznato.

Priroda posla kojim se bavi omogućila je Žarku da objektivom zabeleži neka mesta, ali i primerke flore i faune Zlatibora koji se ne viđaju svakodnevno. Kaže da ljubav prema prirodi, uz fascinaciju Jovanom Memedovićem, postoji još od dečačkih dana, što je uticalo na to da završi šumarsku školu i zaposli se kao čuvar u „Parku prirode Zlatibor“.

„Posebno zanimljivo za fotografisanje pejzaža je područje sela Stublo, pre svega kanjon potoka Krvavac. To je područje u koje ljudska noga nije kročila. Uslovi za život su veoma surovi, tako da je priroda u velikoj meri prepuštena sebi“, kaže Žarko, koji se poslom čuvara prirode bavi već dve decenije.

Na njegovim fotografijama samo je biljni i životinjski svet, nema ljudi. Uvek su ga zanimali suri orlovi, a ubrzo po zaduživanju aparata ovekovečio je vidru prilikom hranjenja. Kaže da ne postoji životinja koju nije video, ali nije uspeo da ih sve fotografiše.

„Kada fotografišem živi svet, isključivo se krećem sam. Jer, u društvu je nemoguće doći u neposrednu blizinu životinji. Straha nema, jer se sve životinje, uključujući i predatore, plaše čoveka“, dodaje on.

Žarko smatra da i pored svog posla nije uspeo da prođe svim neistraženim oblastima Zlatibora. Zarad fotografija nekada ode na teren i pre svitanja, ali veruje da je priroda uglavnom glavni reditelj prilikom fotografisanja.

Foto: Privatna arhiva Žarka Pantovića

„Postoje dva perioda dana koji su posebno zahvalni za fotografisanje – pre svitanja i posle zalaska sunca. Ti periodi se žargonski zovu „plavi sati“ i „zlatni sati“. Fotografijama koje se tada naprave praktično ne treba nikakva obrada. Uspevao sam da fotografišem nestvarne prizore mesečine u decembru, za jednu od tih fotografija sam nagrađen na društvenim mrežama. Za to sam zahvalan isključivo prirodi Zlatibora“, zaključuje Žarko.

Ističe da su fotografije isključivo namenjene promociji zaštićenog područja Parka prirode i nedirnute divljine Zlatibora, čemu doprinosi i činjenica da su neke od fotografija osvajale prvo mesto na interent konkursima.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.