„Zlatiborski pašnjaci pogoduju uzgoju angus goveda“ (VIDEO)

ZLATIBOR – Crni angus je sorta goveda koja je sve zastupljenija u srpskom stočarstvu. S obzirom da ova vrsta potiče iz škotskih visoravni, pogoduju im planinski pašnjaci, poput zlatiborskih.

Grlo po hektaru je okvirna formula koju vlasnici zlatiborske farme angusa primenjuju u uzgoju. Zemljišni prostor iznajmljen na licitaciji, uz upotrebu kupljenih zaliha lucerke, ima uslove za uzgoj i do 500 grla.

„Zlatibor je idealno mesto za uzgoj ove sorte goveda. Zemlja je u velikoj meri neobradiva, tako da nema rizika da goveda naprave štetu u nekoj njivi. Ali je zato visok kvalitet ispaše, kao i nadmorska visina, a sami pašnjaci su pre ovoga bili prazan prostor, kao stvoren za uzgoj angusa“, kaže Danijel Vučković, jedan od vlasnika farme.

Osnovni cilj je proizvodnja kvalitetnog mesa. Kako kažu, ukusi potrošača se menjaju i ovakvo meso se sve više traži.

„Angus je sorta koja se gaji prevashodno radi mesa, jer je ono veoma kvalitetno. Traži se u nekim boljim restoranima i sličnim tržištima, tako da nas je to u prvom planu i zainteresovalo za ovaj posao. Priča je inače počela kada smo moj prijatelj i ja posetili agro sajam u Hanoveru“, ističe Ivan Đajić, vlasnik farme, koji je poreklom iz Arilja.

Za stručnog konsultanta na projektu angažovali su nekadašnjeg načelnika Uprave za veterinu, Zorana Mićovića.

Farma angus goveda na Zlatiboru
Foto: ZooMUE

„Ovde već postoji jedan brend koji je prevazišao granice Srbije, a to je pršuta. Taj brend je upravo nastao kada su ljudi dovodili neuhranjene krave na pašnjake i tu ih tovili tokom leta. Ovi momci su mi rekli da ne očekuju nikakvu zaradu tokom prve dve godine, već tek tokom treće. Za pohvalu je takav stav, jer poljoprivredna proizvodnja iziskuje upravo takva ulaganja, na duži period“, smatra Mićović, stručni konsultant na projektu.

Osim činjenice da angus kao sorta ne zahteva preveliko angažovanje ljudi, pogodnost uzgoja je i jednostavna reprodukcija i proces teljenja.

Angus goveda na Zlatiboru
Foto: ZooMUE

„Tele je pet dana posle rođenja brzo kao zec, a krave se inače lako tele. Kao veterinar sam imao mnogo muka kada se radilo na teljenju simentalki, a ovde tele praktično samo „izleti“, uz osmeh kaže Mićović.

S obzirom da je krava kao preživar osnov poljoprivrede, ne samo stočarstva, Mićović misli da je neophodno koristiti državne subvencije i vratiti u upotrebu napuštena zemljišta u selima širom Srbije. Kako kaže, govedarstvo je na niskim granama, o čemu svedoči nedavna nestašica mleka, kao i činjenica da je upotreba stajnjaka na pašnjacima znatno manja u poređenju sa zemljama Zapadne Evrope.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.