Zlatiborski eko agrar primer dobre prakse

ČAJETINA-Direktor Privrednog Društva “Zlatiborski Eko agrar” Marko Marić kaže, rezimirajući rad ovog preduzeća u 2022. godini, da može sa pravom reći da je iza njih izuzetno uspešna godina. Potvrdu za to imaju i u vidu priznanja Akademije inžinjerskih nauka Srbije koja rad „Zlatiborskog eko agrara“ ističe kao primer dobre prakse.

“Zlatiborski Eko agrar” je program mera podsticaja poljoprivrednicima u 2022. godini realizovao na adekvatan način. Bili su na usluzi proizvođačima kada je Agencija za bezbednost saobraćaja raspisla konkurs za dodelu zaštitnih ramova za traktore, a reagovalo se brzo i na poziv države za podelu kukuruza iz robnih rezervi. Sprovedena su uspešno tri ovogodišnja javna poziva.

foto.zoomue

„Nama je pre nekoliko dana završen treći javni poziv, a isplata novčanih sredstava će biti završena tokom sledeće nedelje. U ovom, trećem javnom pozivu smo imali oko 170 zahteva, opredeljeni novac je potrošen sa preko 95 odsto realizacije, a u pitanju je oko 37 miliona dinara koje su kroz program mera ostvarene na teritoriji opštine Čajetina za poljoprivredne proizvođače“,kaže Marić.

Projekti za agro biznis centar i za gradnju mlekare u Krivoj Reci su spremni da sa realizacijom startuju na proleće, kada se očekuje i izgradnja prodajnog objekta na Zlatiboru i postavljanje mlekomata sa pasterizovanim organskim mlekom, koje je sertifikovano i nosi žigo kvaliteta. Žig kvaliteta značio je puno poljoprivrednicima u promociji svojih proizvoda i van ovog kraja.

„ Što se tiče proizvođača u našem kraju, definitivno njima je neophodna inicijativa, a sreća je da inicijativa postoji u vidu Eko agrara. Mi ih okupljamo, organizujemo i na taj način uspešno realizujemo gostovanja odnosno posete sajmovima i izložbeno prodajnim salonima. U prethodnoj godini smo imali nekoliko smotri i svi ljudi koji su prisustvovali tome su bili izuzetno zadovoljni“, kaže Marić.

Ove jeseni, „Eko agrar“ je uradio prva ispitivanja hemijskog sastava kabaste i zrnaste hrane na poljoprivrednim gazdinstvima pomoću aparata x nir, jedinog ove vrste u Srbiji, kako bi poljoprivrednu proizvodnju podigli na viši nivo.

„Mi smo izvukli osnovne parametre i uradili prve analize što nam je proizvođač, koji je iz Italije, naložio da uradimo da bi baždarenje koje opet obavljaju oni kao prodavci mogli da urade tokom zime, tako da će ovaj aparat tek na proleće biti pušten u upotrebu. Koristiće se na pravi način da povećamo količine proizvedene kabaste hrane, jer je to jedan od recepata za dobre bilanse, odnosno za poslovni uspeh na gazdinstvima“,objašnjava Marić.

Aktivnosti „Eko agrara“ pod pokroviteljstvom opštine Čajetina bili su tema na godišnjoj skupštini Akademije inžinjerskih nauka Srbije kao primer dobre prakse. Eko agrar se predstavio kroz dva naučna rada.

„Poziv da budemo na tom skupu i prisustvo tome je dokaz da radimo dobro i da radimo ono što treba“, dodao je Marić.

Agrotehnički centar se pokazao i te kako bitan pružalac 32 usluge poljoprivredne mehanizacije. U ovoj godini stigao je veliki broj zahteva od strane poljoprivrednika za ove usluge da, na žalost, nisu uspeli da izađu svima u susret , ali to će, kaže Marić, biti dobra smernica za plan za narednu godinu i nabavke. Mehanizacija Agrotehničkog centra neće mirovati ni zimi, kada će biti angažovana na čišćenju seoskih puteva .

Zlatiborpress

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.