Zlatiborska gondola  biće završena do kraja avgusta (VIDEO)

ZLATIBOR- Radovi na izgradnji  gondola na Zlatiboru nalaze se u pretposlednjoj fazi  i do kraja avgusta ,ova najduža panoramska gondola na svetu,trebalo bi da bude puštena u probni rad,izjavila je direktorka  JP “Gold gondola” Bojana Božanić.

“Radovi teku planiranom dinamikom.Sledi podizanje stubova od međustanice do vrha Tornika.Očekujemo da do kraja jula završimo sa građevinskim radovima,nakon čega sledi montaža stubova.Plan je da do kraja agusta uz prisustvo partnera iz Francuske firme Pomagalski ,pustimo gondola u probni rad koji će trajati od 7 do 9 sedmica”,kaže Božanićeva.

Božanićeva  ističe da tehnička dokumentacija za ovu fazu radova kompletirana I podneta Ministarstvu za saobraćaj,građevinarstvo I infrastrukturu I da očekuju pozitivan odgovor I za poslednju petu građevinsku dozvolu.

“Ono na šta ne možemo da utičemo su žalbe koje dolaze od nekih nosioca prava korišćenja ili državine na tom zemljištu.Država nije rešila ta pitanja pa smo mi u tom administrativnom procepu.Ipak mi imamo saglasnosti i kada se žalbe budu rešile ,mi ćemo,prema informacijama iz Ministarstva,tokom ovog meseca dobiti i tu poslednju dozvolu.Tako,ove godine sasvim sigurno ćemo se voziti gondolom na Zlatiboru “,naglašava Božanićeva.

Devet kilometara zlatiborske gondola povezaće centar Zlatibora sa ski-centrom Tornik,preko Ribničkog jezera na kome će se nalaziti međustanica.Kapacitet gondola je 55 kabina i 600 putnika .

Očekivanja opštine Čajetina ,koja je u izgradnju gondola uložila 13 miliona evra sopstvenih sredstava,su da se uložen novac vrati kroz 10 godina,kada bi prema procenama Zlatibor trebalo da postane najposećenija destinacija u Srbiji i regionu  sa 10 miliona noćenja godišnje .

You may also like...