Zlatibor: Sastanak Srpskog lekarskog društva sa temom vodosnabdevanja

ZLATIBOR – Na Zlatiboru je održan zajednički sastanak Sekcije za higijenu i Epidemiološke sekcije Srpskog Lekarskog društva na Zlatiboru. Centrala tema sastanka bila je analiza  i reagovanje Instituta/Zavoda za javno zdravlje u slučaju pogoršanja vodosnabdevanja.

savetovanje zzjz 1

Predstavnici Zavoda za javno zdravlje Užice prikazali su aktivnosti koje je ova ustanova sprovodila, kako u periodu poremećaja vodosnabdevanja u Užicu, tako i u periodu koji je tom poremećaju predhodio. Zaključeno je da mere i aktivnosti koje je realizovao ZZJZ UE  predstavljaju primer dobre prakse, jer je blagovremenim reagovanjem u skladu sa pravilima struke i pripadajućim ovlašćenjima rizik po zdravlje stanovništva smanjen i sveden na najmanju moguću meru. Kao rezultat takvog postupanja nisu registrovani ni jedan slučaj obolevanja niti ugrožavanja života stanovnika, koji bi se mogli dovesti u vezu sa ovim akcidentom.
Problemi vodosnabdevanja sa akumulacija u Srbiji biće sve izraženiji. Poštovanje nadležnosti svih institucija i inspekcijskih organa i njihov savestan rad značajno može uticati na ublažavanje problema zagađenosti voda.
Jačanje svesti građana o zaštiti životne sredine a pre svega vodozahvata i izvorišta vode za piće je jedan od značajnih zadataka svih nas.
Nebriga o akumalicijama, a pre svega  odsustvo adekvatnog monitoringa, može dovesti do potencijalnog zdravstvenog rizika usled pojave potencijalno toksičnih i toksičnih algi i drugih zdravstveno štetnih faktora. Adekvatan monitoring je preduslov za  blagovremeno reagovanja Instituta/Zavoda za javno zdravlje.  
Navedeni problemi predstavljaju samo vrh ledenog brega svih problema koji očekuju naše društvo usled višegodišnjeg nedostatka jasne strategije za stvaranje i obezbeđenje svih preduslova za unapređenje narodnog zdravlja. U skladu sa tim pozivamo sve nadležne državne organe na čelu sa novom Vladom RS i njenim nadležnim ministarstvima da zajedno započnemo kreiranje jasne strategije zaštite narodnog zdravlja, kako po pitanju obezbeđivanja vode za piće, tako i po pitanjima zdravstvene bezbednosti hrane, predmeta opšte upotrebe i svih ostalih faktora koji ostvaruju svoj uticaj na zdravlje stanovništva.
 ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.