Zlatibor omiljeno odredište paraglajderista

ZLATIBOR-Sve je više i domaćih i stranih gostiju, zainteresovanih za paraglajding na Zlatiboru, koji je, kažu instruktori, jedna od najpogodnijih planina kod nas i za prvo letenje i obuku ljubitelja adrenalinskog sporta.

foto.RTS

„Ovo je moj najbolji rođendan…Bilo je fantastično, toliko mi se svidelo“, kaže Ljiljana Gazizova iz Rusije.

„Ovo mesto je odlično, uživamo u letu, odličan vetar a može da se dođe na lice mesta kolima i može da se poleti sa više strana, ako je vetar sa severa ili sa juga, i na ovako malom području imamo tri, četiri startne pozicije“, objašnjava Arkadius Antos iz Krakova.

Zlatiborac Jovan Jovanović, ne krije da je zbog paraglajdinga ostao da živi ovde, koristeći svaki slobodan trenutak za let.

„Uživa se u svemu, u prizorima, pogledima, pejzažima, u svemu onome u čemu ptice uživaju, tragamo za onim zašto ptice pevaju, mi to najbliže znamo“, objašnjava Jovanović.

Zlatiborska ruža vetrova idealna je za let, uz iskusne instruktore koji organizuju i tandemske letove i obuku.

Tornik Zlatibor
Foto: ZooMUE

„Let zavisi, traje onoliko koliko putniku odgovara i koliko vremenski uslovi dozvoljavaju“, kaže Branko Janković, instruktor paraglajdinga.

„U preko sedamdeset država gde sam leteo u svetu i na svih sedam kontinenata i eto, posle petnaest godina putovanja i letenja našao sam ovo mesto koje je izuzetno za paraglajding, imao sam maltene ispred kuće ovakav teren, a da nisam mnogo obraćao pažnju na to“, objašnjava Petar Lončar, instruktor paraglajdinga.

Tek ovde uživa u jedrenju satima, dodaje Petar, iza koga je više od deset hiljada solo i četiri hiljade tandem letova, a drži i nacionalni rekord u letenju na visini od 6.960 metara.

Izvor : RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.