Zlatibor dobio najsavremenije Postrojenje za preradu otpadnih voda (VIDEO)

ZLATIBOR – Na Zlatiboru je danas u probni rad pušteno Postrojenje za preradu otpadnih voda u blizini reke Obudojevice. Projekat je realizovan u saradnji sa Vladom Slovenije po najsavremenijim standardima koji su omogućili da se u Crni Rzav ispušta potpuno čista voda.

Najposećenija srpska planina dobila je Postrojenje za preradu otpadnih voda što će opštinu Čajetina staviti na mesto prve eko opštine u Srbiji.

„Ispoštovani su najsavremeniji evrospki standardi sa zatvorenim bazenima bez neprijatnih mirisa za okolinu i najsavremenijom opremom i tehnologijom“, rekao je direktor JKP Vodovod Zlatibor Miroslav Đokić.

Postrojenje na Zlatiboru će raditi u automatskom režimu, a predviđen je I daljinski nadzor.

„Stepen pročišćavanja biće u skaldu sa evropskim direktivama, a u svrhu praćenja efekata pročišćavanja obezbeđena je savremena laboratorija“, rekao je direktor slovenačkog konzorcijuma Hidroinženjering Boris Savnik.

Cilj ovog projekta je da se na Zlatiboru stvori ekološki zdravije okruženje.

„Potrojenje će doprineti smanjenju zagađenja životne sredine, povećaće zdravstvenu bezbednost stanovništva i omogućiće razvoj Opštine i regije“, rekao je v.d. centra za medjunarodnu saradnju i razvoj Tadej Baškovič.

U projekat je uloženo 4,6 miliona evra od čega je vlada Slovenije učestvovala sa 1,5 miliona, a ostalo je finansirano iz budžeta opštine.

Iz lokalne samouprave kažu da je u planu izgradnja posebnih postrojenja za preradu otpadnih voda u Sirogojnu, Mačkatu i Čajetini za koje je norveški institut Niva već uradio studiju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.