Zlatibor bez gostiju (VIDEO)

ZLATIBOR – Na Zlatiboru se ovih dana čuju tišina, cvrkut ptica i građevinske mašine. Nema gostiju, svi ugovoreni aranžmani i odmori dovedeni su u pitanje, a oni koji žive od turizma kažu da je ostatak sezone veoma neizvestan.

Turizam je jedna od glavnih grana privrede u zlatiborskom okrugu i već sada je jasno da će epidemija korona virusa znatno uticati na izdavaoce apartmana, pogotovo u privatnom sektoru.

„Generalno će od završetka vanrednog stanja zavisiti i odluka šta će se dešavati sa sezonom. Mnoge zemlje će imati zatvorene granice i biće restrikcija u međunarodnim putovanjima tako da ne očekujemo da će biti mnogo stranaca“, kaže za portal ZOOMUE Samir Aslani, vlasnik Vile AS na Zlatiboru.

Prazni restorani i kafići na Zlatiboru
Foto: ZooMUE

Aslani kaže da je imao rezervisane apartmane do 3. oktobra, ali da je sada i to dovedeno u pitanje i neizvesno je koliko će ugovorenih odmora biti realizovano.

„Biće dosta pomeranja termina. Veliki problem je to što su izdavaoci radili sa vaučerima koje daje Ministarstvo turizma, svi su imali rasprodat april i maj i sada je pitanje da li će ljudima odgovarati da vaučere iskoriste u oktobru i novembru“, objašnjava naš sagovornik.

Bilo bi dobro kada bi bio produžen rok za realizaciju vaučera koje dodeljuje Ministarstvo turizma do decembra ili januara sledeće godine. Problem je što te vaučere uglavnom koriste penzioneri koji sada ne smeju da se kreću. Mnogo je nepoznanica kada je reč o privatnom smeštaju i kada je u pitanju način rada, ali i kada se radi o olakšicama koje nudi država.

„Sektor privatnih izdavalaca nije dobio nikakvu pomoć i nema nas ni u kakvom planu države. Trebalo bi i nama pomoći jer već mesec i po ne radimo, imamo troškove stigli su računi za struju, vodu i komunalije tako da bi bilo korisno da i naš sektor država pomogne“, kaže Aslani.

Privatni izdavaoci smeštaja očekuju da će od Ministarstva dobiti instrukcije kako da se ponašaju kada epidemija prođe koliko će kapaciteta smeti da popune i da li će morati da vrše stalnu dezinfekciju soba.

Nestvarno deluje slika Zlatibora bez gostiju. Tu su samo meštani ili oni koji imaju apartmane i vikendice, ali ovo vreme koriste građevinci da završe započete poslove. Radi se rekonstrukcija Kraljevog trga, nastavljeni su radovi na projektu decenije, gondoli od centra Zlatibora do vrha Tornika, kao i na mnogim drugim projektima koji će unaprediti turističku infrastrukturu na najposećenijoj srpskoj planini.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.