„Zlakusa u pesmi i igri 2014“

ZLAKUSA – Devetu godinu za redom u Zlakusi, u Etno parku „Terzića avlija“ održava se Sabor „Zlakusa u pesmi i igri“, u subotu i nedelju, uoči Ivanjdana.

 

avlija pobednikTradicionalno prvog dana Sabora održava se takmičenje izvornih pevačkih grupa u kategorijama pevanje na bas i kajde. Pored pobednika po  kategorijama biće proglašen  i sveukupni pobednik Sabora, takozvani ZLAKUŠKI POBEDNIK, koji se svake godine predaje iz ruke prošlogodišnjeg pobednika u ruke novog pobednika Sabora. U revijalnom delu programa, pored domaćina, Etno udruženja „Zavičaj“ nastupiće i gosti iz dijaspore i drugih delova Srbije: SKUD Afrika iz Johanesburga (Južnoafrička Republika), KUD Ohriđanka iz Ohrida (Makedonija), kao i veterani KUD-a Sevojno i KUD-a Vuk Karadžić iz Loznice. U subotu, program počinje na letnjoj sceni u Terzića avliji u 18 časova. Takmičenju pevačkih grupa  prethodi defile svih učesnika centralnim ulicama Sevojna i kroz Zlakusu preko mosta ne Đetinji uz pratnju trubačkog orkestra Veljka Ostojića iz Zlakuse.
Drugi dan Sabora predviđeni su susreti  folklornih ansambala. Program takođe počinje u 18 časova, a na koncertu nastupaju SKUD Afrika, KUD Ohriđanka, KUD Sveti Sava iz Zvornika i ansambli domaćina.
Specijalni  gosti ovog sabora su članovi SKUD-a Afrika iz daleke Južnoafričke Republike, kod kojih su za vreme uskršnjih praznika gostovali članovi omladinskog ansambla Etno udruženja „Zavičaj“. SKUD Afrika boravi u gostima Etno udruženja „Zavičaj“ od 3. do 12. Jula i ova dva ansambla osim Zlakuse  prirediće još dva koncerta: 7. Jula u Kniću i 11. Jula na Zlatiboru. Za vreme boravka članovima SKUD-a Afrika biće organizovani brojni izleti u bogato turističko okruženje (Zlatibor, Tara, Mokra Gora, Drina, Perućac, Doburn, Višegrad, Soko Grad, Bijeljina), kao i obilazak znamenitosti Grada Užica sa prijemom u Gradskoj kući. Članovi dečijeg ansambla KUD-a Ohriđanka iz Ohrida borave u Zlakusi po drugi put i sa njima „Zavičaj“ ima već tradicionalnu razmenu i saradanju.
ZooM

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.