Zindović: U martu počinje eksploatacija u Čadinju

PRIJEPOLJE-Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović najavio je da će već u martu engleski gigant u proizvodnji obojenih metala Metalfer početi iskopavanje rezervi ruda bakra, olova, cinka, srebra i zlata na lokalitetu Čadinje u ovoj opštini.

“ Intenzivno radimo na otvaranju nekoliko rudnika na lokalitetu Čadinje. Planirana je podzemna eksploatacija koja neće uticati životnu sredinu, u početku će posao dobiti 80 do 100 radnika, više detalja o eksploataciji obojenih metala saopštićemo u maju „,ističe predsednik grupe Metalfer za Srbiju Branko Zečević.

Grupa Metalfer prisutna je u Srbiji od 2008, ima fabriku za proizvodnju metalnih proizvoda u Sremskoj Mitrovici i poslove razgranate na celom Balkanu. Ogromne rezerve rude bakra, srebra, zlata, olova i cinka, znatno su veće nego u okolini Prijepolja, otkrivene su i na planini Rogozni kod Novog Pazara gde se procenat metala u rudi kreće od 1,2 do 1,6 odsto, a na nekim delovima planine i do pet odsto.

Samo na lokalitetima Medenovac i Karavansalija otkriveno je 40 miliona tona rude bakra u kojoj je znatan procenat srebra i zlata. Više od 100 miliona tona vredne rude otkriveno je na drugim delovima planine.

 

Vesti online

You may also like...