Zidno slikarstvo za prijatniji boravak najmlađih u prijepoljskoj bolnici (VIDEO)

PRIJEPOLJE – Dečje odeljenje prijepoljske bolnice ovih dana se ulepšava, na inicijativu akademske slikarke Ivane Mandić. Ova umetnica je krajem godine stupila u kontakt sa nadležnima u bolnici i iznela im svoju ideju o besplatnom oslikavanju zidova soba i hodnika u ovom delu ustanove, a sve kako bi se boravak u njoj za najmlađe pacijente učinio što prijatnijim.

Ivana, diplomac Akademije primenjenih umetnosti, na ovu ideju došla je posle predloga prijteljice čije dete je bilo smešteno u dečjem odeljenju. Radi akrilnim bojama, obezbeđenim od anonimnog donatora, koje smatra zahvalnim za ovaj vid oslikavanja. Pet odvojnih jedinica odeljenja različito su tematski osmišljene za oslikavanje.

Foto: Ivana Mandić privatna arhiva

„Teme su univerzalnog karaktera, kako bi bile zanimljive dečacima i devojčicama, kao i razliitim uzrastnim kategorijama. Jedna sba je oslikana kao akvarijum, druga kao džungla, trea kao farma i slično“, kaže Ivana.

Predlog o oslikavanju odeljenja u bolnici je prihvaćen sa oduševljenjem.

„Ivana nas je sve prijatno iznenadila svojim predlogom za ulepšavanje Dečjeg odeljenja. A već posle prvih radova vidi se da će to sve izgledati prelepo“, kaže direktor bolnice, Zoran Drobnjak.

Posebno im znače pozitivne reakcije onih kojima je sve ovo i namenjeno, a to su najmlađi pacijenti.

„Oni uvek provire da vide šta ja radim, dopada im se kako to izgleda. Mislim da će im sve to učiniti boravak u bolnici prijatnim i manje strašnim“, dodje Ivana.

Čak i direktor bolnice delimično učestvuje u oslikavanju, pre svega svojim predlozima.

„Ja sam joj predložio da bi mogla da se „potpiše“ na kraju sa slikom virusa koji je identifikovan na mikroskopu, da ona da neko svoje viđenje kako bi ga umetnički predstavla na kraju svog rada“, kaže direktor Drobnjak.

Ulaz u Prijepoljsku bolnicu
Foto: ZooMUE

Ivanin primarni posao nije u vezi sa njenom strukom, a s obzirom na to da je majka troje dece, kaže da dnevno uspeva da se oslikavanju odeljenja posveti tokom dva do tri sata. Kako bi ostala u formi, pokrenula je i školu slikanja u Domu kulture, gde ima oko 40 polaznika različitih uzrasta,

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.