Žestival za kraj avgusta (VIDEO)

UŽICE-Žestival ,koji se održava 31.avgusta i 1.septembra, od ove godine biće Međunarodni festival prirode i tradicije ,čiji će prevashodni cilj biti da bude poslovni događaj i mesto susreta proizvođača voćnih rakija i tradicionalnih proizvoda sa distributerima,hotelijerima i trgovinskim lancima,izjavio je pokretač i organizator festivala Branislav Mitrović.

„Naš cilj je promocija domaćih proizvoda ovoga kraja koji treba da nađu put do zahtevnog tržišta.Nije nam cilj da promovišemo rakije kao alkoholno piće,već voćne rakije kao hedonističko piće,koje s obzirom na kvalitet može biti značajan izvozni proizvod“ ,naglasio je Mitrović na konferenciji za novinare povodom najave Žestivala.

Dragica Ojdanić proizvođač kozjeg sira iz Ravni ,koja je učestvovala na prošlogodišnjem festivalu potvrdila je da je on dobra prilika za male proizvođače da pokažu svoje proizvode i ostvare značajne poslovne kontakte.

Mitrović je istakao da je veliko interesovanje izlagača za učešće na  četvrtom Žestivalu i da je komisija ocenila 112 uzoraka prirodnih voćnih rakija i BIH,Crne Gore i Srbije.

O imenu festivala i njegovoj poruci Mitrović kaže da se ime Žestival za ove četri godine već formiralo kao brend.

„Žestival,po nama,ne asocira samo na žestinu kao alkoholno piće,već na žestoku želju nas organizatora da budemo bolji.Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije kod ljudi koji su podlegli alkoholizmu rakija je ,po količini konzumiranja,tek na četvrtom mestu,posle piva i vina,a njima nije zabranjeno reklamiranje.Zbog čega bi se mi onda stideli produkta našeg kraja,koji treba piti u razumnim količinama zarad uživanja“,rekao je Mitrović.

Tokom dva festivalska dana nastupiće u kulturno-umetničkom programu četri užička folklorna ansambla sa 23 koreografije,pet pevačkih grupa,koncert „Užičani za Užičane“ ,a u subotu je veče muzike,poezije,sećana na staro Užice,užičke kafane i boeme.

Pored izložbe poljoprivredne mehanizacije i ove godine posetioci Žestivala moćiće da prisustvuju promociji i degustaciji najveće komplet lepinje ,čuvene Šuljagine lepinje sa sve.

Žestival počinje koncertom „Užičani za Užičane“  u petak u 21 čas na Gradskom trgu ,a nastavlja se u subotu u 12 časova svečanim otvaranjem.

 

 

You may also like...