Žestival- povratak prirodi i kulturi sećanja (VIDEO)


UŽICE-Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa “Žestival 2022.“ održaće se u Užicu po sedmi put od 22. do 27. avgusta.Tokom osam dana trajanja festivala koji afirmiše tradiciju, kulturno nasleđe i očuvanje prirode planirani su brojni programi, edukativni i poslovni susreti koji će ohrabriti proizvođače autentičnih proizvoda da svoje proizvode učine vidljivijim i dostupnijim na tržištu,rečeno je na konferenciji za medije povodom najave festivala.

„Ove godine ćemo jedan deo dešavanja na „Žestivalu“ prebaciti na plato ispred hidrocentrale, plato ispred Crkve Svetog Đorđa, Jokanovića kuću. Naš grad je bogat prirodnim lepotama , tu je klisura reke Đetinje, prirodni rezervat netaknute flore i faune, zatim tvrđava Stari grad, hidrocentrala „Pod gradom“, Staparska banja i Stapark, areheološki park na otvorenom iz doba neolita. Kada je reč o hidrocentrali, prvoj u Evropi rađenoj po Teslinim principima naizmenične struje, učinićemo sve u narednom periodu, da sa resornim ministarstvima dođemo do toga da hidrocentrala bude gradska i da njena vrata otvorimo za sve posetioce. Ovo je prilika da najavim da ćemo dati sve od sebe da iskoristimo naše resurse i potencijale, prirodne, kulturne i turističke da u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije, Užice u naredne dve godine bude prestonica kulture Srbije”,rekla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora „Žestivala“ najavio je bogat program ovogodišnjeg festivala – izložbe, promocije knjiga, koncerte, nastupe kulturno-umetničkih društava, Dečiju olimpijadu, Boemsko veče, promociju i degustaciju autentičnih tradicionalnih proizvoda užičkog kraja, među kojima je i čuvena Šuljagina lepinja sa sve ,najveća na svetu. Planirani su i poslovni susreti, program Povratak prirodi u klisuri reke Đetinje i tribina na kojoj će biti reči o Rujanskom četvorojevanđelju.

„Mnogi Užičani ne znaju da je Rujansko četvorojevanđelje, prva knjiga štampana u Srba 1537., i to samo nekoliko decenija nakon Gutenbergove Biblije. Ova knjiga je u temeljima našeg grada i Srbije. U toku festivala planirano je da se podeli 7000 lifleta koji govore kako je monah Teodosije odštampao prvu knjigu u Srba, i to učenicima od 5.-8.razreda osnovne škole i svim srednjoškolcima. Naš zadatak je da pre svega prepoznamo naše kulturno nasleđe koje je kičma identiteta jednog naroda, da ga sačuvamo i valorizujemo vrednosti tog nasleđa. Sva dešavanja u okviru programa ovogodišnjeg „Žestivala“ imaju dugoročne ciljeve, da sačuvaju uspomene i neguju kulturu sećanja“, istakao je Mitrović.

Miroslav Ivanović, ispred Regionalne razvojne agencije Zlatibor najavio je poseban program Povratak prirodi koji je u funkciji afirmacije klisure reke Đetinje, kako bi se ona prvenstveno približila našim sugrađanima, a sa druge strane fokus promocije grada usmerio na ovo prirodno dobro koje je u postupku zaštite.

„Program Provratak prirodi je planiran za dane vikenda, 27. i 28.avgust i započinje obilaskom hidrocentrale Pod gradom koja će oba dana biti otvorena od 9-17.00 časova i svi koji žele moći će da se upoznaju sa ovim značajnim kulturnim i industrijskim nasleđem. Stari grad je takođe dostupan za obilazak, zip lajn i vožnja kajakom biće po posebnim cenama sa popustom. Obilazak se završava u Staparku do koga će stizati organizovanim autobuskim prevozom”,rekao je Ivanović.

Ivanović je najavio i planinarsku turu koja će krenuti u nedelju u 8 časova sa Gradske plaže i ići sve do manastira Rujan.

Program „Žestivala 2022“možete pogledati OVDE.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.