Žestival najavljen na Sajmu turizma u Beogradu (VIDEO)

BEOGRAD-U okviru promocije turističke ponude regije zapadne Srbije na 40. Međunarodnom sajmu turizma,  najavljen je  Međunarodni festival prirode i tradicije Žestival 2018.godine.Pored renomiranih proizvođa tradicionalnih proizvoda posetioci su  bili u prilici da probaju i čuvenu užičku komplet lepinju iz pekarske radnje „Šuljaga“. Tamburaški orkestar „Severac“ najavio je  boemsko veče ,a promoterka  ovogodišnjeg Žestivala  je  mis Srbije Užičanka Anđelija Rogić. 

Navodeći da je ovo druga sajamska promocija Žestivala predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović  podsetio  je da je cilj te privredno-turističke manifestacije unapređenje proizvodnje prirodnih voćnih rakija i promocija turističkih i privrednih resursa užičkog kraja i da iz godine u godinu raste interesovanje za taj festival.

„Prošle godine Žestival je posetilo oko 10 hiljada ljudi .Želimo da se prisetimo tog vremena i kafana koje su bile institucije, u kojima se pila rakija radi uživanja, a ne radi opijanja. Imamo priozvod koji je po kvalitetu jednak najboljem škotskom viskiju ili francuskom konjaku, ali našim proizvođačima je potrebna pomoć u promociji i pristupu velikom tržištu .Na prošlogodišnjem Žestivalu učestvovalo je  86 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, među kojima 23 destilerije i 33 individulana proizvođača“,rekao je  Mitrović.

 

Osim bogatog kulturno-umetničkog programa,  izložbe opreme za proizvodnju rakija, poljoprivredne mehanizacije, pčelarske opreme, organske hrane i lekovitog bilja, kao i stručnih  predavanja o gajenju i zaštitu voća i ove godine posetioci Žestivala moćiće da degustiraju  komplet lepinje koje priprema užička pekarska radnja  „Šuljaga“ ,čije su lepinje svojevrstan gastronomski brend Užica.

“ Mi smo naš proizvod zaštitili u Zavodu za intelektualnu svojinu još 2005 . godine, kao svoj patent . Prvu pekaru je otvorio Vlajko Čarapić, posle njega je nastavio Radomir Šuljagić, kod koga je moj otac Milan došao na zanat 1953. godine. Kasnije, od 1968. godine do 1971. njih dvojica su radili kao ortaci.Budući da Šuljaga nije imao naslednike koji bi nastavili posao pekara, moj otac je preuzeo posao.  Ja sam preuzeo posao od oca, a naziv radnje je ostao isti, iz poštovanja prema majstoru“,  priča  Dragan Lazić i ističe da će njega verovatno naslediti rođak Nikola koji već sada svoje slobodno vreme provodi u pekari,pomaže  i uči zanat od teče Dragana.

Direktor Turističke organizacije Užice Boban Perišič istakao je da je sajam mesto na kome se dešava veliki broj poslovnih dešavanja,pa su na beogradskom sajmu prisutni i užički privrednici.

„Pored promocije naših turističkih lokaliteta i manifestacija na ovogodišnjem sajmu predstavljamo i užičke privrednike čija je ponuda vezana za hotelijere i turističke agencije“,rekao je Perišić.

Međunarodni festival prirode i tradicije Žestival održava se ove godine od  23. do 25. avgusta u Užicu.

 

You may also like...