Žestival 18. i 19. avgusta u Užicu (video)

UŽICE-U Užicu će 18. i 19. avgusta biti održan treći Međunarodni festival voćnih rakija, na kome će se više od sto rakija iz Zlatiborskog okruga, Srbije i regiona u tri kategorije boriti za naziv najboljih.

 

Treći Međunarodni festival voćnih rakija “Žestival” biće održan 18. i 19. avgusta na Gradskom trgu u Užicu, najavljeno je danas u beogradskom Medija centru.

Cilj ove privredno-turističke manifestacija koja je takmičarskog i prodajnog karaktera, jesu očuvanje tradicije, promocija i unapređenje proizvodnje i plasmana voćnih rakija, kao i predstavljanje turističkih i drugih potencijala Srbije i regiona.
“Žestival” organizuje grad Užice u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, Poslovnim klubom Zapadne Srbije, Regionalnom agencijom Zlatibor, Poljoprivredno savetodavnom i stručnom službom Užice i Turističkom organizacijom regije Zapadna Srbija.

Za “Žestival” vlada sve veće interesovanje kako učesnika, tako i ljudi koji žele da posete ovu manifestaciju. Od ove godine festival je međunaronog karaktera i pored proizvođača voćnih rakija Zlatiborskog okruga i Srbije, izlagaće i ozbiljne destilerije iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore”, kazao je predsednik Skupštine Grada Užica Branislav Mitrović najavljujući manifestaciju.

Prema njegovim rečima, osim afirmisanih proizvođača, “Žestival”promoviše i podstiče nove proizvođače, posebno poljoprivredna gazdinstava koja imaju potencijal za proizvodnju.

Taj potencijal će se najbolje videti kroz namanje 100 uzoraka raznih rakija koje će izložiti više od trideset izlagača. Lista još nije zaključena, ali izvesno je da će sem šest opština Zlatiborskog okruga, u kategoriji poljoprivrednih gazdinstava svoje predstavnike imati proizvođači iz Gornjeg Milanovca i Ivanjice, te pograničnih suseda Višegrada i Rudog. Poseban podsticaj malim proizvođačima je i priznanje koje će najbolji dobiti, jer će ocenjivanje rakija biti u tri kategorije – preduzeća i preduzetnici i individualna gazdinstva. Proizvode će ocenjivati stručni žiri u kome su najveći stručnjaci u ovoj oblasti sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Instituta za voćarstvo iz Čačka.

“U temelju naše manifestacije je tradicija. Veoma zanimljiv je podatak da je 1892. užički preduzetnik Toma Naumović u Briselu izlagao užičku klekovaču i dobio zlatnu medalju. Poslednjih decenija pojavom sve većeg broja porodičnih destilerija i uključivanjem nauke u celi proces, naše rakije na domaćem i stranom tržištu zauzimaju važno mesto”, rekao je Mitrović, dodajući da pojedine rakije na svetskom tržištu imaju višu cenu nego škotski viski i francuski konjak: “Međutim, mi smatramo da voćna rakija još nije dovoljno afirmisana, da se o ovom bitnom proizvodu sa velikim mogućnostima ne govori na pravi način” .

Zato je misija “Žestivala”, između ostalog, da razbije predrasude o rakiji kao “piću siromašnih za brzo opijanje” i predstavi je kao vrhunski proizvod koji se, kako kaže jedan od slogana “ne pije, nego degustira, u njoj se uživa” i predstavlja “divno putovanje” kroz svet nastao od kvalitetnog voća.

Osim voćnih rakija, na festivalu će izlagati najeminentniji proizvođači i distrubuteri poljoprivredne mehanizacije, opreme za spravljanje, skladištenje i pakovanje rakija Posetiocima će se predstaviti  i proizvođači prateće opreme kao što su kazani, drvene, prohromske, staklene i keramičke posude, opreme za pčelarstvo. Posetiocima će biti predstavljeni stari zanati i tipični proizvodi poput meda, užičke pršute, lekovitog bilja, organske proizvodnje. Ipak, ključni deo “Žestivala” je kako od nesumnjivog potencijala napraviti siguran posao.

“Posao brendiranja naših proizvoda na domaćem i posebno međunarodnom tržištu traje svih 365 dana u godini, a tokom ova dva dana festivala predstavićemo sve učesnike u lancu, od proizvođača voća i rakija, pratećih proizvoda i izvoznika i kako da tu klimatsku konkurentnu prednost pretočimo u finalni proizvod, a ne samo da izvozimo voće”, kazao je Slavko Lukić, direktor Regionane razvojne agencije, naglašavajući da su u posao brendiranja uključene i značajne međunarodne asocijacije i agencije i da ta saradnja već daje značajne rezultate.

Prema njegovim rečima od posebog značaja je uključivanje malih proizvođača, jer se samo uz njihovu pomoć može garantovati kontinuirano snabdevanje i standardan kvalitet. Lukić je kao dobar primer naveo destileriju “Zarić” u Kosjeriću koja je prošle godine imala više od 1300 individualnih kooperanata, malih proizvođača voća i “meke” rakije, koja je poluproizvod.

“Samo tako možemo ići u osvajanje oznake geografskog porekla”, rekao je Lukić.

Jedna od važnijih uloga Regionalne razvojne agencije “svih 365 dana”, ali i samog festivala, jeste i razbijanje prerasude da će po ulasku u Evropsku uniju Srbiji biti onemogućena proizvodnja rakije, pa u tom smislu i priprema proizvođača za standarde koje treba primeniti da bi se osvojilo probirljivo tržište. Prednost u toj utakmici je tradicija organske proizvodnje voća, ali je potrebno uvesti i najsavremeniju tehnologiju u njegovu preradu.

“Dugoročno najbolja investicija je ulaganje u brendiranje voća i voćnih proizvoda”, naveo je Lukić i širi kontekst Žestivala.

Prema rečima Miroslava Rađena, direktora Turističke organizacije regije Zapadna Srbija, “Žestival” bi u narednim godinama trebalo da dostigne značaj i kvalitet manifestacija poput Drinske regate i ivanjičke “Nušićijade”, koje privlače veliki broj posetilaca.

“Istraživanja o motivaciji za turističku posetu nekom kraju pokazuju da je među prva tri motiva upravo gastronomska ponuda, a mi možemo da se pohvalimo kvalitetnom ponudom voćnih rakija”, kazao je Rađen.

Užice turističku ponudu dopunjava prezentacijom drugih prirodnih pogodnosti, ali i kulturnih i istorijskih dostignuća.

U okviru Žestivala 18. avgusta biće održano i Boemsko veče, kada će se na Trgu, uz užičke tamburaše, evocirati uspomene na čuvene užičke boeme. Posle radnog programa koji počinje u 11.00 sati 19. avgusta, a završava se proglašenjem pobednika, nastupiće i grupa „Legende“.

Pravi kuriozitet je da će na “Žestivalu” biti predstavljena i rakija od kivija, proizvođača iz Virpazara, ali i za organizatore i za posetioce poseban izazov biće degustacija najveće komplet lepinje na svetu, svojevrsna najava za naredni “Žestival” kada će se Šuljagina “lepinja sa sve” boriti za Ginisov rekord.

 

You may also like...