Žensko preduzetništvo sve jače u Kosjeriću (VIDEO)

GOSTOLJUBLJE, KOSJERIĆ – Pokretanje ženskih zadruga naziv je projekta u okviru koga su domaće proizvode predstavili poljoprivrednici u etno selu Gostoljublje. Razvoj ženskog preduzetništva jedan je do glavnih ciljeva ovog projekta, kao i povezivanje sa hotelima i trgovinskim lancima.

Voćne rakije, sirupi, sušene pečurke, sirevi sa voćnim ukusima i još mnogo toga našlo se na prezentaciji domaćih proizvoda u Gostoljublju kod Kosjerića.

Kosjerić
Foto ZooMUE

„Mi radimo samo od voća naših zadrugara i kooperanata gde apsolutno znamo poreklo svakog kilograma voća“,

„Ovakvi sirevi su na našem tržištu prilično retki. Nema ih u ovakvom obliku, da je krem sir a da bude kao kriška“,

„Izlažemo šumske pečurke, suv vrganj, crnu trubu, slatko od šumskih jagoda“, rekli su izlagači.

Ovakvim oblikom prezentacije proizvođači su vidljiviji na tržištu i brže sklapaju saradnju sa većim trgovinskim lancima i hotelima. Ideja projekta je da se podstakne žensko preduzetništvо u opštini Kosjerić i vrati poverenje u male proizvođače.

Mi ovde iniciramo ženske zadruge zbog toga što žene imaju dosta više posla, ali su manje vidljive i zbog toga želimo da ih uposlimo da nešto konkretno proizvode i da zajedno nastupe, a tako imaju mogućnost da otvore vrata i hotelima“, kaže menadžer projekta Pokretanje ženskih zadruga Željko Sredić.

Zdrava hrana je zamajac seoskog turizma, pa je većina proizvođača već otvorila smeštajne kapacitete. Lokalna samouprava i resorno ministarstvo prepeoznali su to kao šansu za razvoj opštine Kosjerič.

„Mi trenutno u lokalnoj samoupravi pomažemo svim poljoprivrednim proizvođačima oko projekata kojima mogu da konkurišu kod ministarstava i da ostvare subvencije“, rekao je predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić.

„Kosjerić je primer dobre prakse da ulaže zajedno sa Vladom Republike Srbije u razvoj poljoprivrednih proizvođača“, rekao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Darko Božić.

Projekat podržava američka ambasada, a organizator je Udruženje Vesnik u saradnji sa lokalnim zadrugama i poljoprivrednicima.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.