Žene sa invaliditetom i nasilje

UŽICE – Organizacija za podršku ženama s invaliditetom „…IZ KRUGA – VOJVODINA“ u saradnji sa Agencijom UN za osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost UN Women i uz finansijsku podršku Evropske komisije, pokrenula je aktivnosti u Užicu koje su usmerene na unapređenje sistema podrške za žene s invaliditetom koje su doživele neku vrstu nasilja.

Aktivnosti će biti realizovane do aprila sledeće godine, a osim Užica, uključeni su i Doljevac, Kragujevac, Mionica, Negotin, Novi Kneževac, Raška, Valjevo, Vranje i Žabalj.

Narednih godinu dana u Užicu i drugim opštinama Srbije biće ralizovane aktivnosti koje će biti usmerene na podizanje svesti o stanju postojećih usluga i potrebama žena sa invaliditetom, uvođenje novih i prilagođavanje postojećih usluga, obezbeđivanje pristupačnih, dostupnih i kvalitetnih usluga, kao i prilagođenih modela komunikacije u postupanju sa ženama sa invaliditetom koje su preživele nasilje.

Zbog nedovoljne vidljivosti žena sa invaliditetom za vreme krize i nakon nje, kao i nedostatka svesti o njihovom položaju i specifičnim oblicima nasilja kojima su izložene, aktivnosti će biti usmerene i na promenu percepcije donosilaca odluka, ključnih aktera na lokalnom i nacionalnom nivou, pružalaca opštih i specijalizovanih usluga, žena sa invaliditetom i lokalne zajednice u celini.

Očekivane su promene, kako na individualnom planu stručnjaka koji rade u bezbednosti, pravosuđu, zdravstvu i socijalnoj zaštiti, tako i na institucionalnom nivou.

Sve žene s invaliditetom iz Užica i drugih gradova Srbije, mogu da se obrate Organizaciji …IZ KRUGA – VOJVODINA, kako bi došle do informacija i adekvatne podrške na način koji je njima najprihvatljiviji.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.