Ženama sa invaliditetom je potrebno više podrške (VIDEO)

UŽICE – Žene sa invaliditetom mogu biti majke i supruge, poruka je okruglog stola na temu Unapređenja seksualnih i reproduktivnih prava žena u Užicu. Kako bi se njihov položaj u lokalnoj zajednici unapredio bilo je potrebno čuti različita mišljenja i iskustva, a prioritet u narednom periodu će biti adekvatna zdravstvena zaštita.

Učesnice okruglog stola upoznale su se sa pozitivnim primerima žena sa invaliditetom. Jedna od njih je Aleksandra Vasiljević iz Užica, majka troje dece, koja je svoja iskustva podelila sa ostalim članicama. Kaže da je na svakom porođaju imala adekvatnu medicinsku brigu, ali bi volela da je pristupačnost zdravstvenim ustanovama bolje rešena.

OSI Užice
Foto: ZooMUE

„Meni je za prvi porođaj njih trinaest bilo u sali i uvek sam imala svu potrebnu negu, nisam imala loših iskustava. Što se tiče odlaska kod ginekologa teško je prići Domu zdravlja sa kolicima“, kaže članica Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Užice Aleksandra Vasiljević.

Žene sa invaliditetom se, za razliku od muškaraca, suočavaju sa većim društvenim predrasudama. Kako bi se to promenilo neophodno je unaprediti obrazovanje i u medijima više govoriti o ženama sa invaliditetom koje su se ostvarile u ulozi majke i supruge.

„Da se mladi sa invaliditetom ohrabre da sebe posmatraju na taj način jer onda će ih i okolina, s kojom treba da imaju interakciju na emotivan i seksualan način, tako posmatrati. Onda neće imati tu početnu barijeru“, poručio je potpredsednik Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Užice Čedomir Cicović.

U Užicu postoji ginekološki sto za žene sa invaliditetom kao i specijalna stomatološka stolica, a laboratorijska služba je postala pristupačnija. Ipak, zaključak je da zdravstvena i socijalna zaštita moraju biti na viđem niovu.

Okrugli sto OSI u GKC
Foto: ZooMUE

„Kako bi se žene sa invaliditetom osetile jače u svojoj lokalnoj zajednici i znale kome da se obrate u slučaju bilo kog oblika nasilja“, rekla je sekretar Udružeanja distrofičara Zlatiborskog okruga Ana Đokić.

Projekat u pet lokalnih zajednica realizuje Organizacija za podršku ženama sa invaliditetom Iz kruga – Vojvodina u saradnji sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija i lokalnim udruženjima.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.