Zeleno levi front: „Stanje u užičkom zdravstvu katastrofalno“

UŽICE – Gradski odbor Zeleno levog fronta izdao je saopštenje u kojem je kritikovao trenutno stanje u užičkom zdravstu. Saopštenje prenosimo u celosti.

„Užički odbor Zeleno-levog fronta upozorava na katastrofalno stanje u zdravstvenom sistemu Užica, što je posledica nemara i nesposobnosti naprednjačkog režima da se uhvati u koštac sa gorućim problemima u našem zdravstvu. Da situacija bude gora po građane i građanke Užica i regiona, nastavlja se sa lažnim obećanjima i probijanjem svih mogućih rokova.

Naime, prilikom poslednje posete Užicu, avgusta 2021. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić Užičanima je obećao nadolazeće zlatno doba, u kom ćemo, osim fabrika, stranih investitora, obilaznice, kanalizacije, imati i izuzetno moderan i potpuno nov zdravstveni centar. Proračunato je da će za izgradnju nove, savremene zgrade i nabavku nove opreme biti uloženo 80 miliona evra u naredne 4 godine. U februaru 2022. godine firma „Set Šabac“ kojoj je povereno projektovanje iznela je idejno rešenje novog objekta, a obećanje je ponovljeno. Uz to, nagovešteno je i da će, po završetku radova, zdravstveni centar u Užicu dobiti status kliničko-bolničkog centra.

Više od godinu dana nakon obećanja stanje u zdravstvenom centru je i dalje katastrofalno. Osim nedostatka medicinskog osoblja, užasnog stanja ambulanti u kojima se obavljaju pregledi, nedostatka materijala i starosti instrumenata koji se svakodnevno koriste, često se kvare i sporo
popravljaju aparati neophodnih za dijagnostiku. Po zvaničnim podacima iz novembra prošle godine na listi čekanja na pregled magnetnom rezonancom čeka 320 građana. Aparat je pokvaren već više od 5 meseci, ali po rečima rukovodstva ustanove nabavka novog aparata nije
izvesna. U planu je bila popravka postojećeg aparata, ali do toga još nije došlo. Slična je situacija i sa kolonoskopom koji je od vitalnog značaja za ranu dijagnostiku karcinoma debelog creva.

Opisana situacija nije prisutna samo u našem zdravstvenom centru, sa sličnim problemima suočene su i druge zdravstvene ustanove u Srbiji, ali treba imati na umu da zdravstveni centar u Užicu pokriva teritoriju od čak 10 opština zapadne Srbije i treba da pruži zdravstvenu zaštitu za preko 263 000 građana. Zeleno-levi front Ne damo Srbiju će nastaviti da se bori protiv lažnih Vučićevih obećanja za koja je jasno da su samo prazne priče u predizbornoj kampanji. Ukoliko se ovakvo stanje nastavi, uskoro neće imati ni ko da nas leči, ni čime. Umesto naprednjačkog javašluka i nesposobnosti, umesto nacionalnog stadiona dok nam se deca leče SMS-ovima, neophodni su nam drugačiji prioriteti i javne politike koje će u prvi plan staviti pravo građana na kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu“, navodi se u saopštenju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.