Zelenika novi vidikovac na Tari (VIDEO)

TARA – Nacionalni park Tara zvanično je bogatiji za još jedan vidikovac. Iznad Perućca, na putu prema Mitrovcu, za turiste je zvanično otvoren vidikovac Zelenika.

Novi vidikovac urađen je na lokaciji nekadašnje divlje deponije. Iako je ovo i ranije bilo mesto sa kojeg su posetioci Nacionalnog parka fotografisali dolinu Drine, veruje se da će sada mesto biti znatno prikladnije za tu vrstu aktivnosti.

„Ovo je put koji nas vodi do Banjske stene, a sama lokacija je dobra i zbog toga što posetioci ovde uglavnom osete umor pri usponu uz planinu, s obzirom da ih većina dolazi iz Beograda ili Novog Sada“, kaže direktor NP Tara, Dragoš Karaklić.

Projekat konstrukcije vidikovca uradila je Turistička organizacija Bajine Bašte, na predlog saveta korisnika.

„Vidikovac se nalazi na 550 metara nadmorske visine, ukupno je 11. u Nacionalnom parku, a sa njega se pruža pogled na Perućac, Bajinu Baštu i dolinu Drine. S obzirom da je projekat za ovaj vidikovac urađen nedavno, on preti da preuzme primat po broju poseta od Banjske stene“, kaže Milan Đurić, v.d. direktora TO Tara Drina.

Zelenika je jedna od 11 lokacija u zaštićenim područjima širom Srbije u koje je glavni donator projekta, Unicredit banka, uložio ukupno 13 miliona dinara.

Vidikovac Zelenika
Foto: ZooMUE

„Drago nam je što smo deo ovog projekta, koji sprovodimo sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine. Ovo mesto je posebno lepo, od trenutka zaustavljanja i izlaska iz automobila do pogleda na reku. Ovaj osećaj je nešto što nam je svima potrebno. Želimo da pokažemo delima kako nam je važno da planeta koju ostavljamo našoj deci bude lepša od ove trenutne“, rekla je Svetlana Bunčić, iz Unicredit banke.

Svoj naziv novi vidikovac u NP Tara duguje jednom od imena za reku Drinu koja su ustaljena među meštanima ovog kraja.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.