Zeleni forum u Užicu (video)

 
 

  UŽICE-Na današnjem Zelenom forumu o “Izazovima održivog razvoja-upravljanje vodama I energetskim resursima u jugozapadnoj Srbiji”, 15 nevladinih organizacija potpisalo je sporazum o saradnji,koja treba da dovede do donošenja zajedničke platforme o delovanju civilnog sektora u procesu kreiranja politika u oblasti zaštite životne sredine.

 forum 1

 Mirko Popović iz Centra za evropske integracije Beogradske otvorene škole istakao je da je ovaj skup još jedan pokušaj civilnog društva da odgovori na nedostatak kvalitetnog dijaloga u procesu kreiranja javnih politika u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine.
 “Nekoliko zakona je prošle godine bilo u procesu izrade,ali ni jedan nije usvojen.Mi smo dokumentom koji se zove Polazne osnove za uspostavljanje dijaloga izmedju Ministarstva energetike,razvoja I zaštite životne sredine I civilnog društva,pozvali prošle godine nadležne institucije da proces kreiranja politika dovedemo na nivo koji preporučuje Arhuška konvencija”,kaže Popović.
 Po njegovim rečima,ključno je učešche civilnog sektora u ranim fazama odlučivanja,kada se izborom najboljih alternativa može doći do najkvalitetnijih rešenja u ovoj oblasti.
 “Čitava Srbija se nalazi u velikom problemu kada je u pitanju zaštita životne sredine.To ukazuje na potrebu da se uspostavi jedinstveno Ministarstvo za zaštitu životne sredine,koje će objediniti politike sistema unapređenja I zaštite I pomoću koga che biti uspostavljena osnova za primenu evropskih normi koje se od nas zahtevaju”,ističe Popović.
Zeleni forum u Užicu organizovali su projektni tim”Concsensus-partnerski pristup u kreiranju politike životne sredine”,Regionalna razvojna agencija Zlatibor,Ida iz Kraljeva,Projektni konzorcijum za energetsku efikasnost,Prijatelji Brodareva I udruženje “Bog čuva Rzav”.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.