Zelena poslanička grupa posetila Duboko (VIDEO)

UŽICE-Posle seminara na Zlatiboru Zelena poslanička grupa danas je posetila Regionalni centar za upravljanjem otpadom Duboko,kako bi se upoznala sa radom i modelom poslovanja ove prve regionalne deponije u Srbiji,čiji primer treba da koristi i drugim lokalnim sredinama u zemlji u rešavanju pitanja upravljanja komunalnim otpadom.

Poslanica Dubravka Filipovski istakla je da je Zelena poslanička grupa na Zlatiboru sa ministrom Goranom Trivanom razgovarala o perspektivama u oblasti zaštite životne sredine i dugoročnom planu za saniranje ključnih ekoloških problema u Srbiji.

„Dobili smo uveravanje od ministra Trivana da će problem otpada u Prijepolju biti rešen u naredne dve godine,što je dobra vest za sve meštane Zlatiborskog okruga“,istakla je Filipovska.

Šef odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji Džon Klejton naglasio je da ova organizacija podržava lokalnu inicijativu u oblasti zaštite životne sredine.

„Svaka opština i svaki grad imaju slične probleme u oblasti upravljanja otpadom i ti problemi moraju se rešavati na lokalnom nivou.Zbog toga smo danas ovde,kako bi se uverili na primeru Dubokom kako to funkcioniše i kako da se primeni i na ostale delove Srbije“ ,rekao je Klejton.

Direktor Dubokog Momir Milovanović naglasio je da će poslanicima predočiti najveći problem sa kojim se ova regionalna deponija suočava,a to je primarna selekcija otpada u domaćinstvima.

„Očekujemo i od njih neke smernice u vezi primarne selekcije otpada,kako bi smanjili količine otpada na telu deponije,produžili njen vek i obezbedili sirovinu za reciklažnu industriju.Jer,otpad nije samo otpad,on je i novac ako se sa njim pravilno upravlja“ ,istakao je Milovanović.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković podsetio je da je od Evropske unije dobijeno oko milion evra za dva projekta koja treba da reše problem primarne selekcije otpada.

„Prvi put imamo uslov da rešimo ovaj problem.Ostaje još da se donese odluka šta sa preradom otpada koji dolazi u Duboko,da li da se gradi Postrojenje za mehaničko-biološku preradu ili Energana uz podršku EU i Ministarstva za zaštitu životne sredine“,rekao je Petković.

Petković je podsetio da je Duboko investicija od 15,32 miliona eura sufinansirana je od Užica,Čačka i sedam opština ovog kraja, zatim Regionalnog fonda za zaštitu životne sredine, zajmom Evropske banke za obnovu i razvoj, sredstvima NIP-a i donacijama Svetske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, vlade Francuske i Evropske unije. sredstvima EU.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.