Zdravstveni radnici Zlatiborskog okruga najnezadovoljniji platama

UŽICE – Zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Zlatiborskom okrugu su najzadovoljniji neposrednom saradnjom sa kolegama i pretpostavljenima, kao i odnosom pacijenata prema njima,a nezadovoljnio su  opremom sa kojom rade, uvažavanjem i vrednovanjem njihovog rada , a najviše finansijskom nadoknadom za rad. Ovo su rezultati  ispitivanja  zadovoljstva zaposlenih rađenog  u okviru  Programa za unapređenje  kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama.

Ispitivanje je sprovedeno u Zdravstvenom centru Užice ,u 10 domova zdravlja: Arilje,B.Bašta, Kosjerić, N.Varoš, Požega, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Užice i Čajetina  i tri  opšte bolnice: Priboj, Prijepolje i Užice,kao i u Specijalnoj bolnici za bolesti štitne žlezde i bolesti metabolizma „Zlatibor“ i u Zavodu za javno zdravlje Užice. U istraživanju zadovoljstva je učestvovalo 2968 zaposlenih .

 Tri četvrtine zaposlenih su starosti od 35 do 54 godine, a svaki peti je muškarac. Rezultati ispitivanja pokazali su da su zaposleni  najzadovoljniji neposrednom saradnjom sa kolegama i pretpostavljenima, kao i odnosom pacijenata prema njima. Stepen tog zadovoljstva je u rangu umerenog (3.50-3.99).
 Zaposleni su nezadovoljni opremom sa kojom rade, uvažavanjem i vrednovanjem njihovog rada , a najviše finansijskom nadoknadom za rad. U nekim ustanovama prisutno je i nezadovoljstvo mogućnostima za profesionalni razvoj i kontinuiranu edukaciju kao i raspoloživim vremenom za rad sa pacijentima.
Nivo stresa, napetosti ili pritiska koji osećaju zaposleni prilikom obavljanja posla je na nezadovoljavajućem nivou u tri petine ustanova, među kojima su sve tri opšte bolnice.
Sveukupno zadovoljstvo je na donjoj granici prihvatljivog, nalazi se na izlazu iz opsega blagog zadovoljstva, odgovara neutralnom stavu, niže je u odnosu na višegodišnji prosek i ima tendenciju opadanja.
Ako se posmatra tip ustanove, Zavod za javno zdravlje je jedini sa zadovoljavajućim trendom kretanja zadovoljstva. Nezadovoljniji su zaposleni u opštim bolnicama nego u domovima zdravlja. Na nivou okruga, na četiri zadovoljna radnika dolaze tri nezadovoljna.
U čitavom periodu praćenja zadovoljstva zaposlenih (2008-2017.), najveći pad zadovoljstva među domovima zdravlja se uočava u DZ Užice, gde se srednja ocena već tri godine zaredom nalazi u nezadovoljavajućem opsegu (<3.00). DZ Arilje u poslednjih pet godina je tri puta ocenjen nezadovoljavajućom ocenom. U OB Prijepolje srednja ocena takođe treću godinu za redom ne uspeva da dopre do donje granice zadovoljstva, dok je u OB Užice ocena dublje zagazila ispod te granice,
čineći da se i vrednost višegodišnjeg proseka sada nalazi u nezadovoljavajućem opsegu (<3.00).
Svaki treći zaposleni je nezadovoljniji nego pre pet godina, dok je svaki sedmi zadovoljniji. Ipak u šest ustanova je više onih koji su poslom zadovoljniji sada.
Svaki četvrti zaposleni planira napuštanje državnog sektora zdravstva u narednih pet godina.
Naposletku, zaposleni kao davaoci usluga su i dalje nezadovoljniji od svojih korisnika – primalaca tih usluga. Pored posla koji obavljaju u svojoj zdravstvenoj ustanovi svaki sedamdeseti ispitanik ima dodatni posao u nastavi, a svaki dvadeseti u privatnoj praksi. Jedanaest zaposlenih ima dodatni posao u drugom sektoru. Nešto veća zastupljenost radnika sa dodatnim poslom je zabeležena u opštim bolnicama, gde je svaki petnaesti zaposleni angažovan i u privatnoj praksi .

You may also like...