Zdrava Srbija: „Grad poklanja privatnom licu parcelu od 40 ari“

SEVOJNO – Povodom nedavnog raspisivanja tendera za javno privatno partnerstvo za izgradnju garaže na Međaju odbor Zdrave Srbije iz Sevojna izdao je saopštenje koje objavljujemo u celosti.

„Grad Užice raspisao je tender za novo Javno privatno partnerstvo za izgradnju javne garaže, u tom poslu, grad se bez nadoknade odriče parcele od 40 ari u korist privatnog lica, tj postojećeg parkinga na Međaju sa 130 parking mesta čija je vrednost oko milion evra i koji donosi mesečni prihod od oko milion dinara JKP Bioktoš.

Da bi od postojećih 130 mesta dobili dodatnih 150, grad Užice se odriče i nadoknade za komunalno opremanje, nadoknade za planska dokumenta i o svom trošku izrađuje novi Detaljni plan regulacije kako bi se ta parcela privela nameni i kako bi se na tom mestu izgradila u privatnoj režiji nova Javna garaža. Posle svih odricanja prihoda od taksi koje svaki građanin Užica plaća i poklanjanja placa, privatnik će narednih 25 godina biti jedini vlasnik te Javne garaže od koje će ubirati prihode od prodaje parking karti i drugih usluga koje bude pružao u tom objektu, dok će JKP Bioktoš ostati bez stabilnih prihoda i to će bitno uticati na njegovo dalje poslovanje.

Kako su nosioci vlasti u Užicu izjavili sve ovo se radi jer grad nema kapaciteta da Javnu garažu izgradi sam, iako je to u prošlosti već radio, postavlja se pitanje ko zapravo nema kapaciteta za takve projekte Užice ili rukovodstvo? Slažem se da je lakše ništa ne raditi da je lakše sve prepustiti i pokloniti drugima ali to nije domaćinsko rukovođenje gradom to se tako ne radi. Ni jedan seljak ne bi dao svoju kravu i štalu drugome džabe da prozvodi mleko i obere kajmak a on da pije surutku. Rešenje je da se grad Užice sam o sebi stara, da samostalno izgradi Javnu garažu i da je prepusti na upravljanje JKP Bioktoš kada već u ovom poslu učestvuje sa ogromnim ulaganjima, a predstavnici vlasti ako nisu kadri da takav projekat iznesu sami treba da podnesu ostavke, a ne da sprovode dalju privatizaciju grada na štetu svih građana Užica“, navodi se u saopštenju.

(foto: Dragan Karadarević)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.