Zbog požara promena procesa rada u MB u Lučanima

LUČANI – Sve tri komisije koje su se bavile istraživanjem požara u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima, u kojima su poginula dva radnika a dva povređena, zaključile su da je požar nastao u procesu rada koji se do sada smatrao bezbednim i da će zbog toga doći do izmene postojećih tehnoloških postupaka, objavio je Insajder.net.

Istragu o požarima sprovele su Istražna komisija Ministarstva odbrane, Inspektorata odbrane i Nadzornog odbora privrednog društva „Milan Blagojević – namenska“ iz Lučana, navodi Insajder.net.

„Ono što je, osim ostalog, zajednička konstatacija komisija jeste da je požar nastao u fazi transporta tehnološkog ostatka između dva skladišta, koja se do sada smatrala bezbednim delom procesa. Do samozapaljenja tehnološkog ostatka dvobaznog raketnog goriva je najverovatnije došlo kao posledica reagovanja mikrokapljica nitroglicerina na mikroudare u fazi transporta. Na osnovu tih zaključaka, u fabrici je naložen niz mera, prvenstveno iz domena izmena postojećih tehnoloških postupaka“, navodi se u odgovoru koji je Insajder dobio iz ministarstva odbrane.

U poslednjih mesec i po dana u fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima izbila su dva požara, 14. jula i 2. avgusta, u kojima su stradala dva radnika, a dva su povređena.

Ministarstvo je navelo da bezbednosne procedure u tim slučajevima nisu prekršene, ali da je naloženo „preispitivanje svih delova postojećih tehnoloških postupaka uključujući i bezbednosne procedure, što za posledicu treba da ima podizanje nivoa bezbednosti i sprečavanje sličnih akcidenata“.

Za sada nije utvrđena individualna odgovornost za nesreće, međutim, generalni direktor i Nadzorni odbor trenutno utvrđuju odgovornost u okviru kompletne linije rukovođenja i komandovanja.

„Sva lica za koje se utvrdi da su na bilo koji način doprinela nastanku navedenog akcidenta, snosiće punu odgovornost u skladu sa zakonom. U okviru svojih nadležnosti, postupak sprovodi i Tužilaštvo iz Čačka“, navodi ministarstvo u odgovoru Insajder.netu.

You may also like...