Zbog aerozagađenja Užice traži status ugroženog područja (video)

UŽICE-Posle Izveštaja o stanju kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine po kojem je kvalitet vazduha u Užicu treće kategorije,odnosno prekomerno zagađen,rukovodstvo ovog grada uputilo je zahtev Ministarstvu poljoprivrede i zaštite da Užice proglasi područjem ugroženim od aerozagađenja.

 Po rečima članice Gradskog veća Snežane Janjić u užičkom vazduhu dokazano je prisustvo suspendovanih čestica od 65 mikrograma po metru kubnom,od dozvoljenih 25 ,koje se sastoje od nitrata,sulfata,metala,fenola i drugih supstanci koje su opasne po ljudsko zdravlje.

 

 “Prema podacima užičkog Zavoda za javno zdravlje u 2011.godini broj obolelih od akutnog bronhitisa i astme za vreme grejne sezone bio je 3214,a prošle godine čak 8298.Istraživanja su pokazala da je broj obolelih u 2013.bio 5,5 puta veći u toku grejne sezone nego van nje”,rekla je na konferenciji za novinare Janjićeva.

 

 Ona je istakla da izolovane čestice u vazduhu izazivaju astmu,bronhitis i druga oboljenja pluća i smanjuju ukupnu otpornost organizma.Na ove čestice su posebno osetljiva deca,trudnice i stare osobe.

 “Glavni zagađivači vazduha u Užicu su individualna ložišta kojih ima 15 hiljada ili 75 odsto”,istakla je Janjićeva.

 Ukoliko Užice dobije status ugoženog područja ,u rešavanju problema imalo bi pomoć države.

 

“Država bi bila u obavezi da pomogne Užicu slično kao što je oformljen stručni tim da uradi plan sanacije jezera Vrutci ,posle pojave problema sa vodom.Takođe imali bi i prioritet za korišćenje sredstava iz predpristupnih fondova EU i rešavanju problema aerozagađenja,kao i mogućnost uvođenja tranzitne takse”,navodi Janjićeva.

Ona je istakla i da lokalni tim,oformljen po nalogu Gradskog veća , do 15.novembra treba da napravi kratkoročni plan aktivnosti za smanjenje aerozagađenja.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.