Zbog aerozagađenja Užice traži status ugroženog područja (video)

UŽICE-Posle Izveštaja o stanju kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine po kojem je kvalitet vazduha u Užicu treće kategorije,odnosno prekomerno zagađen,rukovodstvo ovog grada uputilo je zahtev Ministarstvu poljoprivrede i zaštite da Užice proglasi područjem ugroženim od aerozagađenja.

 Po rečima članice Gradskog veća Snežane Janjić u užičkom vazduhu dokazano je prisustvo suspendovanih čestica od 65 mikrograma po metru kubnom,od dozvoljenih 25 ,koje se sastoje od nitrata,sulfata,metala,fenola i drugih supstanci koje su opasne po ljudsko zdravlje.

 

 “Prema podacima užičkog Zavoda za javno zdravlje u 2011.godini broj obolelih od akutnog bronhitisa i astme za vreme grejne sezone bio je 3214,a prošle godine čak 8298.Istraživanja su pokazala da je broj obolelih u 2013.bio 5,5 puta veći u toku grejne sezone nego van nje”,rekla je na konferenciji za novinare Janjićeva.

 

 Ona je istakla da izolovane čestice u vazduhu izazivaju astmu,bronhitis i druga oboljenja pluća i smanjuju ukupnu otpornost organizma.Na ove čestice su posebno osetljiva deca,trudnice i stare osobe.

 “Glavni zagađivači vazduha u Užicu su individualna ložišta kojih ima 15 hiljada ili 75 odsto”,istakla je Janjićeva.

 Ukoliko Užice dobije status ugoženog područja ,u rešavanju problema imalo bi pomoć države.

 

“Država bi bila u obavezi da pomogne Užicu slično kao što je oformljen stručni tim da uradi plan sanacije jezera Vrutci ,posle pojave problema sa vodom.Takođe imali bi i prioritet za korišćenje sredstava iz predpristupnih fondova EU i rešavanju problema aerozagađenja,kao i mogućnost uvođenja tranzitne takse”,navodi Janjićeva.

Ona je istakla i da lokalni tim,oformljen po nalogu Gradskog veća , do 15.novembra treba da napravi kratkoročni plan aktivnosti za smanjenje aerozagađenja.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.