Završno pečenje ovogodišnjih radova umetničke keramike Zlakusa (VIDEO)

ZLAKUSA-U  Zlakusi  je danas  obavljeno drugo zavšno pečenje radova nastalih tokom avgusta  na 23.Međunarodnoj koloniji umetničke keramike,na kojoj je stvaralo 12 umetnika iz 9 zemalja sveta.

U domaćinstvu Milana Savića u kome se kolonija održava radovi su se pekli na otvorenoj vatri na 700 stepeni ,što je deo tradicionalne izrade keramike na način na koji se samo radi u ovom užičkom selu.

“Učesnici kolonije jedino ovde mogu da se  upoznaju  sa tajnama zlakuške veštine  izrade keramike .Rad na grnčarskom točku, glina sa kalcitom i pečenje na otvorenoj vatri su osobenosti starog zanata, lončarstva koji je skoro pa nestao iz Zlakuse“, priča za ZOOMUE  akademski slikar, Sofije Bunardžić, koja je realizacijom svoje ideje, autorskog projekta “Keramika Zlakusa” kroz koloniju I Umetničku školu u Užicu, Zlakusu stavila u centar jednog novog pristupa umetničkoj keramici, a selu vratila lončarstvo kao jedan od izvora prihoda.

„Radovi nastali od gline na tradicionalan način peku se na otvorenoj vatri na 700 stepeni.Potom se posipaju brašnom  da dobiju patinu.Na taj način dobijamo umetničke radove koji su na izgled stari,a u stvari se radi o kombinaciji osnove starog zanata i moderne tehnike izrade “,kaže Bunardžićeva koje je  dobila nagradu za  životno delo od ULUS-a  a keramika Zlakusa  je kandidat za UNESCO-vu listu kulturne baštine sveta .

Pečenju završnih radova prisustvovali su i iz Umetničke škole.Profesorka Ana Lazić  ističe da je đacima interesantno kada su u prilici da u Zlaskusi vide u praksi ono što ne mogu da nauče u školi .

„U školi više uče o modernim stilovima i terhnikama vajanja,dok se u Zlakusi vraćamo na praistorijski način izrade keramike,koji se sačuvao do danas i ne pada u zaborav.Tome je zaslužna kolonija koja traje 23 godine“ ,kaže Lazićeva.

Milovan Savić koji obavlja pečenje radova nastalih na kolonijama u njegovom domaćinstvu,kaže da je i za to potrebno majstorstvo.

„Za pečenje je potrebno iskustvo da bi se procenilo kada treba radovi da se okrenu,kada su pečeni..Ako ga ne ispečeš dobro ,onda ne valja,ako ga prepečeš opet ne valja.Mora neko iskustvo da imaš u ovom poslu.A možda je i do majstora „,priča Savić za ZOOMUE.

Radove nastale na ovogodišnjoj koloniji Užičani će moći da vide na tradicionalnoj izložbi u Gradskoj galeriji .

 

 

You may also like...