Završna konferencija projekta „Climate action Zlatibor“ (VIDEO)

UŽICE – Regionalna energetska agencija Sjever iz Koprivnice u Hrvatskoj, kao implementacioni partner i Regionalna razvojna agencija Zlatibor su u proteklih 28 meseci partnerski radili na sprovođenju projektnih aktivnosti sa ciljem da pomognu stvaranju uslova za energetsku tranziciju i ublažavanje klimatskih promena u Zlatiborskom okrugu.

„Projekat je doneo sistemsku promenu u u korišćenju energije i planiranju potrošnje energije. Opštine će dobiti dokument koji će im biti osnov za dalje konkurisanje kod ministarstava i drugih međunarodnih donatora. Iza ovog projekta su ostali poslovni modeli i strateški dokumenti sa preciznim statističkim podacima gde opštine najviše troše budžetskih sredsatva“, kaže Slavko Lukič, direktor RRA Zlatibor.

Jedinice lokalne samouprave su kroz Regionalnu razvojnu agenciju Zlatibor uspostavile Centar kompetencija za energetsku tranziciju i klimatske promene Zlatiborske oblasti koji će dugoročno pomoći lokalnim samoupravama i drugim regionalnim akterima da usmere i utiču na energetsku tranziciju. Proces kroz planiranje i sprovođenje mera usmeren je na smanjenje emisije gasova staklene bašte, pre svega kroz unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje više obnovljivih izvora energije.

„Izradili smo zajedno sa svim ostalim opštinama regionalni Secap, to je akcioni plan za klimu i energiju,. Obavezali se da ćemo smanjiti CO2 do 2030.godine. Želeli smo da uvučemo sve opštine da više razmišljaju o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti. Kroz ovaj projekat Centar kompetencija je podigao kapacitete saradnje sa Energetskom agencijom „Sjever“, tako što je transfer znanja i iskustva koji oni imaju preko deset godina, su želeli da prenesu nama, kako bi mogli da formiramo kamen temeljac za formiranje neke energetske agencije u budućnosti“, kaže Petar Vuković, menadžer projekta.

Na završnoj konferencija dat je kratak osvrt na sprovedene projektne aktivnosti i ishode do kojih se došlo zajedničkim radom projektnih aktera.

Ovaj projekat je deo Evropske inicijative za klimu (EUKI), Nemačkog saveznog Ministarstva za privredu i klimatsku aktivnost (BMWK).

Sporazum gradonačelnika

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.