Završetak rekonstrukcije užičkog pozorišta do kraja meseca (VIDEO)

UŽICE – Radovi na rekonstrukciji Narodonog pozorišta u Užicu najverovatnije biće završeni do  30.septembra, a kako je planirano tada će biti igrana i prva predstava nakon rekonstrukcije .  

„Radovi na energetskoj efikasnosti  pozorišta uz pomoć Evropske Unije i grada Užica traju od  13. novembra prošle godine. Dosta se toga uradilo, nadam se da je i kraj blizu, taj kraj nama je dvostruko bitan, on će značiti početak rada na samoj sceni i proslavu 75-te  pozorišne sezone kao profesionalnog pozorišta. Ono što je bitno da nijednog trenutka ni korona nije zaustavila radove. Imali smo nekih drugih problema, pojave podzemnih voda i vremenskih nepogoda koje su otežavale. Ali bitno je da sve ide kako je planirano“ , rekao je za  ZooMUE  direktor Narodnog pozorišta Zoran Stamatović

Ukupna vrednost radova na rekonstrukciji užičkog pozorišta je 225000 evra , od čega je iz Evropske Unije finansirano 150000 evra, a ostatak novčanih sredstava izdvojen je iz budžeta grada Užica.

Prema rečima direktora pozorišta najmanji problem je organizacija publike u sali, ali problem predstavlja kako se obratiti publici sa bine, a da ne bude ugrožena ni publika ni sami akteri predstave. Za početak će organizovati predstave na otvorenom sa najvise 2, 3 glumca. Jedan od njih je   Vahidin Prelić koji se priprema za prvu predstavu nakon pauze.

„Mi smo počeli sa ti manjim formama, obnavljanje predstava iz prethodnih nekoliko sezona koje nisu igrane već duže vreme. Trenutno radimo na predstavi  „Neobiča pošiljka“ u kojoj će igrati tri glumca, uz naravno sve mere prevencije protiv Covida 19″, rekao je za ZooMUE glumac Vahidin Prelić

Iz uprave pozorišta su optimistični sto se tiče održavanja Jugoslovenskog pozorišnog festivala, ali ,kako kaže Zoran Stamatović, u trenutnoj sitaciji planovi se ne mogu praviti nekoliko meseci unapred, neposredno pred početak festivala će se znati da li će on biti održan.

„Mi radimo na tome da festival bude odžan. Ali, planovi su sada nedeljni. Ono što je bitno selektor je izvšio selekciju, znamo ko će sve učestvovati, stalno smo u kontaktu sa svim učesnicima festivala  i ostaje samo da vidimo kakva će biti situacija, da li će morati da se radi PCR test, da li će glumci morati da budu u karantinu. Činejnica je da u publici ne može biti veći broj od stotinak , što predstavlja finansijski problem . Ja sam ipak  optimista da ćemo održati festival, ali ne smem da garantujem“, dodao je Stamatović

Ako sve bude teklo po planu , glumci će krajem meseca zaigrati na novoj pozorišnoj sceni, a publika će moći da uživa nakon višemesečne pauze.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.