Korona virus nije uticao na cenu pšenice (VIDEO)

KRIVA REKA – Milenko Baković iz sela Kriva Reka kod Užica bavi se uzgojom pšenice, svake godine on poseje oko 2,5 hektara.

pšenica
Foto: ZooMUE

U Zlatiborskom okrugu ove godine setva je završena sredinom oktobra, a prema Milenkovim rečima u zavisnosti od vremenskih uslova se menjaju i prinosi.

„Najniži prinos koji smo imali je bio oko 4,5 tone po hektaru, tako loš prinos je bio zbog nepovoljnih vremenskih uslova, dosta pšenice je izleglo, što nam je smanjilo prinos od 30 do 40 odsto. A, kada su idealni uslovi, najviše koliko smo sa hektara mogli da uberemo žita je 8,5 tona“, kaže poljoprivrednik Milenko Baković.

Kada će setva pšenice početi zavisi isključivo od podnevlja u kom se seje.

šnica Kriva Reka
Foto: ZooMUE

„Kod nas se pšenica obično seje od 15. septembra do 15. oktobra. Ove godine su bili baš dobri uslovi za setvu, klijavost i za nicanje. A, sa žetvom se kreće početkom avgusta, zavisi kada je ko posejao“, dodaje Milenko.

Kako kaže Milenko postoji dosta faktora koji utiču na dobar prinos zrna.

„Prvo i osnovno je izbor zemljišta, đubrenje i izbor pravih hebricida kojima će se pšenica prskati. Mi smo ranije koristili naše sorte pšenice, one imaju dobar prinos i slame i žita, ali im je mana što su sklone pologu i to nam mnogo umanji prinos“, zaključuje Milenko.

Sorta koju Milenko najviše koristi je Apač. Prema rečima uzgajivača prinos u novim njivama je malo veći u odnosu na one gde je prethodno bio posejan kukuru, jer je uzeo veliki deo hranljivih sastojaka.

Trenutno se kilogram pšenice kreće oko 20 dinara, a poljoprivrednici kažu da korona virus nije znatno uticao na njenu cenu.Podsetimo da je Srbija je trenutno na desetom mestu u svetu po izvozu pšenice, a u pogledu prinosa pšenice po hektaru je na visokom drugom mestu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.