Završena prva faza rekonstrukcije Fabrike vode,ukinuta vanredna situacija (video)

UŽICE-Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas u Užicu Fabriku vode u kojoj je završena prva faza rekonstrukcije ,nakon koje Užičani već imaju kvalitetniju vodu za piće.

U dosadašnje radove ministarstvo je uložilo 360 miliona dinara,grad Užice 49 ,a užički Vodovod 22,5 miliona dinara za dodatne radove.

“Nismo još sve završili ali je posle ove prve faze povećan kapacitet i kvalitet vode je bolji.Ministarstvo je obezbedilo još 280 miliona dinara za završetak kompletne rekonstrukcije Fabrike vode ,tako da će Užičani u oktobru naredne godine imati trajno rešen problem vodosnabdevanja vodom za piće,koji je nastao pre četri godine pojavom štetnih algi u akumulaciji Vrutci”,naglasila je Mihajlovićeva i podsetila Užičane da se rokovi moraju poštovati,a ne da se kasni sa izgradnjom kao što je bio slučaj kod prve faze rekonstrukcije.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković  naglasio  je da je rok bio kratak i zahtevan,jer se uz obavljanje radova moralo obezbediti i redovno snabdevanje Užica vodom za piće i da su zbog toga radovi trajali više od dva meseca duže.

“Sada kada smo okončali prvu fazu ,u situaciji smo da imamo stabilniju poziciju i zato smo juče posle skoro četri godine ukinuli u Užicu vanrednu situaciju.Užičani nemaju razloga za brigu,jer su svo ovo vreme pili ispravnu vodu,koja će posle ovih radova biti još kvalitetnija”,rekao je Petković.

Minisistarka Mihajlović najavila je da će tender za te radove biti raspisan u januaru ,a da će u februaru biti potpisan ugovor sa izvođačem radova.Posle toga rok je ,po rečima Mihajlovićeve,osam meseci za završetak radova.

Posle prve faze voda koju Užičani piju sa alternativnog izvorišta Sušička vrela dezinfikovaće se ozonom koji je najefikasnija tehnologija kod pripremevode za piće,ali kao takva nije kompletna,bar ne za akumulaciju Vrutci koja je još uvek kontaminirana cijanobakterijama i koja će moći da se vrati u funkciju vodosnabdevanja tek kada se u drugoj fazi rekonstrukcije uradi filtriranje vode aktivnim ugljem.

Mihajlovićeva je istakla da Vlada Republike Srbije ulaže 250 miliona evra u rešavanje pitanja vodosnabdevanja i kvalitetnije vode na teritoriji Srbije i da reaguje gde god je to potrebno.

 

 

You may also like...