Završena ivanjička Nušićijada

IVANJICA-I Ivanjici je sinoć  završena  osma obnovljena Nušićijada ,koju je u četri festivalska dana posetilo 50.000 ljudi.Festival  zabave i smeha protekao je u obeležavanju pola veka od začetka manifestacije  1967.godine. Od 1972. do 2010. godine Nušićijada je bila zamrznuta,a te godine obnovljena zahvaljujući velikoj građanskoj inicijativi.Osma obnovljena završena je po tradiciji vraćanjem ključeva varoši predsedniku opštine od strane Nušića ,koji je tokom festivala predvodio „opšti džumbus „u Ivanjici.

Na ovogodišnjoj Nušićijadi posetioci su na šest gradskih scena videli  devet pozorišnih predstava, šest koncerata, kabare, ulični performans gostiju iz Krakova, dva filma i dve izložbe.I ove godine najmlađi Ivanjičani imali su svoju dečju scenu na programima namenjenim deci.

Na Nušićijadi su u muzičkom delu nastupili Sergej Ćetković,Piloti,Who see,Wonder sting kvartet,holandski sastav Spijkers,Dixieland orchestra ……

Po prvi put nastupio je ulični teatar iz Krakova.Zoran Kesić i ove godine imao je svoj nastup Viđen si za 24 minuta sa Njuzovcima i Dražom Petrovićem.

Nastupali su stend up komičari Nebojša Milovanović,Srđan Dinčić,Aleksandar Perišić,Ivan Nikolić,Ana Zlatanović.

Na sedmi po redu konkurs za najbolju satiričnu priču u okviru osmog festivala obnovljene „Nušićijade“ pristiglo je oko 100 radova iz zemlje i regiona.

Žiri u sastavu Petar Arbutina, književni kritičar, Milena Jakovljević, doktorandkinja na Filološkom fakultetu u Beogradu i Nemanja Glintić, doktorand na Filološkom fakuletu u Beogradu, jednoglasno su doneli odluku o tri prvonagrađene priče.

Za najbolju priču konkursa izabrana je priča „Sve što zamisli, čovek može da ostvari Vladimira Bulatovića iz Beograda, u kojoj je tema ženske sudbine u svetu umetnosti prelomljena kroz pogled dečaka koji skicirajući životni put svoje tetke, profesorke klavira, a koji se predstavlja kao izvanprosečan, neobičan, samosvojan, rečju umetnički, zapravo pripoveda o gubljenju, oticanju, osipanju životnosti, vitalnosti, autentičnosti, kreativnosti i smisla.

Igrana je i šaljiva fudbalska utakmica Više od igre između debelih i mršavih.

You may also like...