Završena Guča (video)

GUČA- Pobednik 54. Sabora trubača u Guči je Saša Krstić iz Zagužanja, nagrada publike „Zlatna truba“ pripala je Goranu Rankoviću iz Guče, za najbolji orkestar proglašen je orkestar Dejana Jevđića iz Požege, a najizvornije muziciranje prikazao je Ivan Jovanović iz Užica. 

Koncertima pobedničkih orkestara, Manjifika i Miroslava Ilića završen je 54. dragačevski Sabor trubača u Guči. Prema rečima predsednika opštine Lučani i Saborskog odbora, Mladomira Sretenovića, tokom pet dana trajanja sabora dragačevsku varošicu je posetilo oko 400 000 ljudi.
Manifestacija protekla u najboljem redu, budući da nije bilo većih saobraćajnih prekršaja, ugrožavanja bezbednosti gostiju, kao ni intervencija zdravstvenih službi.
„Program je bio veoma raznovrstan i bogat, imalo je za svakoga po nešto, čini mi se sadržajniji nego na prethodnom saboru“, ocenio je Sretenovića i podsetio da je bilo 1080 učesnika i da su brojni trubači iz zemlje i inostranstva imali priliku da pokažu svoje umeće, što je i glavni cilj manifestacije.
Stranci ni ove godine nisu zaobišli najveću trubačku feštu na Balkanu, pa je tako bilo gostiju sa svih kontinenata i brojnih zemalja, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Italije, Brazila, SAD, Australije, Malezije, Madagaskara i drugih. Među njima je bilo i nekoliko inostranih orkestara koji su uveseljavali goste na ulicama, dok su se neki oprobali na takmičenju sa domaćim sastavima, a svi su došli kako bi usavršili svoje sviranje i našli inspiraciju u srpskoj muzici. 
Poslednjih godina primetan je pad prosečne starosti posetilaca Sabora, koja sada iznosi oko 27 godina, jer ovaj događaj posećuju mahom mladi. Sabor trubača u Guči našao se na listi 10 događaja u svetu koje treba posetiti tokom avgusta, po izboru prestižnog američkog magazina “Nacionalna geografija”.
ZooM
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.