Završena 19.Međunarodna kolonija umetničke keramike (video)

ZLAKUSA-Prvim pečenjem nastalih radova na otvorenom plamenu vatre večeras je završena 19.Međunarodna kolonija umetničke keramike u selu Zlakusa kod Užica.

Ove godine na koloniji je učestvovalo 12 umetnika iz 9 zemalja koji su stvarali umetnička dela od keramike na način kako se od pamtiveka to radi  na ovim prostorima,što predstavlja i jedinstvenost zlakuške tehnike umetničke keramike u svetu.

zlakusa keramika“Upoznavanje sa novom tehnikom izrade savremene keramike od gline na tradicionalan način građenjem ,sušenjem i pečenjem za mene je bilo neverovatno otkriće.Ovo je sjajna kolonija i svi smo tužni što je kraj,ali se kućama vraćamo bogatiji znanjem,novim prijateljstvima i sa predivnim utiscima o Srbiji”,izjavila je za ZOOMUE učesnica kolonije Amani Fauzi iz Egipta .

Njen kolega iz Azerbejdžana Mir Mamadov takođe je prvi put u Srbiji i prepun je ,kaže pozitivnih utisaka.

“Srbija je mala zemlja,ali puna ljubavi,gostoljubivosti i prirodnih lepota.Prava je šteta što u Užicu ne postoji Muzej keramike u kome bi bili izloženi radovi nastali za ovih 19 godina”,ističe Mamadov za naš portal.

Autor projekta Keramika Zlakusa Sofija Bunardžić zadovoljna je radovima nastalim na ovogodišnjoj koloniji i slaže se sa kolegom iz Azerbejdžana da je prava šteta što grad Užice već 19 godina ne može da nađe adekvatan prostor u kome bi bilo izloženo preko hiljadu radova nastalih na dosadašnjim kolonijama umetničke keramike u Zlakusi na kojima je stvaralo 310 umetnika iz celog sveta.

“Veoma mali deo radova izložen je u Potpećkoj pećini,dok je ogromna većina sklonjena od javnosti u magacinskom prostoru Gradskog kulturnog centra.Svake godine dobijamo obećanja gradskog rukovodstva da će se pronaći adekvatan izložbeni prostor,ali još uvek je sve na nivou obećanja”,priča za ZOOMUE  Bunardžićeva.

 Posle drugog pečenja većih radova nastalih na  19.Međunarodnoj koloniji umetničke keramike u Zlakusi,Užičani će tradicionalno u novembru  moći da pogledaju sve ovogodišnje radove na izložbi u Gradskoj galeriji ,posle čega će i oni završiti u magacinskom prostoru ,čekajući rešenje ovog problema.

ZooM

.

 

 

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.