Završen Žestival (VIDEO)

UŽICE – U Užicu je završen peti „Žestival“, festival voćnih rakija. Oko 100 proizvođača rakije i tradicionalnih domaćih proizvoda iz Srbije, CG i BIH izložilo je svoje proizvode na centralnom gradskom trgu.

Nagrada  u kategoriji najbolja destilerija ove godine otišla je u Bajinu Baštu porodici Ilić koja se ovim poslom bavi više od 10 godina i ovo im je 15 šampionski pehar. „Za nas je ovo potvrda da smo na dobrom putu u onome što radimo“, rekao je Marko Ilić.

Minićevi iz Trepče kod Čačka, odnosno njihova unuka Jovana Novaković, na Žestivalu su dobili pehare za najbolje gazdinstvo i najbolju rakiju od šljive. Da je njihova rakija zaista vrhunska potvrđuje i podatak da je pod zaštitom UNESKO-a. Otkrili su nam i tajnu dobre rakije. 

U kategoriji likera nagrada je pripala višestruko nagrađivanim Plazinićima iz Čačka za liker od maline. Milan Plaznić podržava ovakve manifestacije i misli da su dobra prilika za sve proizvođače koji žele da plasiraju svoje proizvode.

Festival je po karakteru međunarodni pa su i ove godine proizvođači stigli iz RS, BiH i CG. „Na Festivalu sam drugi put, a sada smo osvojili srebrnu medalju za rakiju travaricu od 37 lekovitih trava iz NP Sutjeska“, objasnio je za ZOOM Bojan Matović iz Foče.

Za proizvođače iz zlatiborskog kraja ovo je način da svoje proizvode promovišu, i u saradnji sa organizatorima, obezbede bolji plasman. Svesni su da udruženi mogu da postignu mnogo više.

Organizatori  Festivala su zadovoljni i jer nakon svakog sajma dolazi do novih poslovnih kontakata između poljoprivrednih proizvođača i krajnih korisnika što i jeste cilj ove manifestacije. „Višestruka je korist od Festivala – uspostavljaju se novi poslovni kontakti, a i povećava se broj turista u našem gradu“, rekao je Branislav Mitrović u ime Organizacionog odbora.

Ove godine Žestival je trajao šest dana, a završen je sinoć koncertom Jelene Tomašević.

You may also like...