Završen projekat Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo (video)

JABLANICA-U zlatiborskom selu Jablanica obeležen je završetak prekograničnog  projekat Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo ,u okviru koga je izvršena revitalizacija crkvenog kompleksa u Jablanici na Zlatiboru ,manastira Piva u Plužinama i crkve Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju.

 

Ovaj projekat prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora,sprovele su Turistička organizacija Zlatibor ,Eparhija Budimljansko-nikšićka i turistička organizacija Plužine.

Menadzer projekta i direktor TO Zlatibor Arsen Đurić istakao je da je cilj projekta bio poboljšanje turističke ponude u prekograničnoj oblasti prepoznavanjem i revitalizovanjem kulturnih i istorijskih spomenika.

“Cilj projekta je bio da naše kulturno-istorijsko nasleđe i verske objekte približimo gostima Zlatibora.Naš plan je da od iduće godine  u svoju izlatničku mapu uvrstimo i lokalitet crkve brvnare posvećenu Pokrovu Presvete Bogorodice sagrađene 1838.godine u Jablanici.Lokalno stanovništvo imaće i ekonomsku dobit kroz ovaj projekat ,jer će moći svoje tradicionalne proizvode da prodaju u parohijskom domu ”,rekao je Đurić .

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović istakao je značaj ovakvih projekata za razvoj verskog turizma.

“Opština Čajetina u svojim dugoročnim planovima značajan akcenat stavlja i na razvoj verskog turizma,jer bez povratka tradiciji,veri i kulturi ne možemo ni da idemo napred.Ovakvi projekti su i podstreh mladima da ostanu na ovim prostorima i da se bave poslovima kojima su se bavili i njihovi preci”,rekao je Stamatović .

Član projektnog tima ispred Budimljansko-nikšićke Eparhije, Kosta Dojić naglasio je da će se ovim projektom veze između Srbije i Crne Gore,koje odavno postoje,još više učvrstiti,a da je crkva svesna integrativnih procesa i da je spremna da da svoj doprinos.

“U okviru projekta obnavljena je  crkva Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju ,za koju je napisano Miroslavljevo Jevanđelje,jedan od 100 najvažnijih dokumenata čovečanstva na UNESCO-voj listi.To je zajednička kulturna baština Crne Gore i Srbije.Kultura je bitan segment turizma,a ovo je prvi projekat prekogranične saradnje u čijoj realizaciji učestvuje i crkva”,naglasio je Dojić .

Projekat je finansiran od strane EU kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora,a ukupna vrednost projekta je oko 469 hiljada evra.

ZooM

 

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.