Završen projekat Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo (video)

JABLANICA-U zlatiborskom selu Jablanica obeležen je završetak prekograničnog  projekat Kroz kulturu i turizam za bolje partnerstvo ,u okviru koga je izvršena revitalizacija crkvenog kompleksa u Jablanici na Zlatiboru ,manastira Piva u Plužinama i crkve Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju.

 

Ovaj projekat prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora,sprovele su Turistička organizacija Zlatibor ,Eparhija Budimljansko-nikšićka i turistička organizacija Plužine.

Menadzer projekta i direktor TO Zlatibor Arsen Đurić istakao je da je cilj projekta bio poboljšanje turističke ponude u prekograničnoj oblasti prepoznavanjem i revitalizovanjem kulturnih i istorijskih spomenika.

“Cilj projekta je bio da naše kulturno-istorijsko nasleđe i verske objekte približimo gostima Zlatibora.Naš plan je da od iduće godine  u svoju izlatničku mapu uvrstimo i lokalitet crkve brvnare posvećenu Pokrovu Presvete Bogorodice sagrađene 1838.godine u Jablanici.Lokalno stanovništvo imaće i ekonomsku dobit kroz ovaj projekat ,jer će moći svoje tradicionalne proizvode da prodaju u parohijskom domu ”,rekao je Đurić .

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović istakao je značaj ovakvih projekata za razvoj verskog turizma.

“Opština Čajetina u svojim dugoročnim planovima značajan akcenat stavlja i na razvoj verskog turizma,jer bez povratka tradiciji,veri i kulturi ne možemo ni da idemo napred.Ovakvi projekti su i podstreh mladima da ostanu na ovim prostorima i da se bave poslovima kojima su se bavili i njihovi preci”,rekao je Stamatović .

Član projektnog tima ispred Budimljansko-nikšićke Eparhije, Kosta Dojić naglasio je da će se ovim projektom veze između Srbije i Crne Gore,koje odavno postoje,još više učvrstiti,a da je crkva svesna integrativnih procesa i da je spremna da da svoj doprinos.

“U okviru projekta obnavljena je  crkva Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju ,za koju je napisano Miroslavljevo Jevanđelje,jedan od 100 najvažnijih dokumenata čovečanstva na UNESCO-voj listi.To je zajednička kulturna baština Crne Gore i Srbije.Kultura je bitan segment turizma,a ovo je prvi projekat prekogranične saradnje u čijoj realizaciji učestvuje i crkva”,naglasio je Dojić .

Projekat je finansiran od strane EU kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora,a ukupna vrednost projekta je oko 469 hiljada evra.

ZooM

 

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.