Zaštita malina pred berbu

UŽICE – Sada je najvažnija zaštita jer je vlaženje lista prilično dugo tako da ima uslova za gljivične infekcije.

Višak vlage može uticati i na pojavu raznih bolesti i infekcija u malinjacima. Najmanje problema ima u malinjacima gde je urađena analiza zemljišta i ispoštovana preporuka đubrenja u prethodnim godinama.

„Nema popuštanja i mora da se uradi zaštita. Sve zavisi kad je urađen prethodni tretman i koliko dana ima do berbe. Treba da se ispoštuje karenca i da se izaberu odgovarajući fungicidi protiv sive truleži i didimele. Sve zavisi od lokacije malinjaka, znamo da postoje i oni u višim planinskim predelima gde još neće berba i za dvadeset do mesec dana. Postoje kombinovana sredstva koja mogu da pruže zaštitu i protiv jedne i druge bolesti, a to su Luns Senstation i Signum. Poznato je da se mora  ispoštovati karenca, ili broj dana koji je potreban od cvetanja do berbe. Voćarima je poznato da je zabranjena primena insekticida i akaricida tokom cvetanja“, kaže stručnjak za zaštitu bilja PSSS Užice Milenko Gavrilović.

Prva berba malina u našem kraju očekuje se u Bajinoj Bašti u prvoj dekadi juna. U višim predelima Zlatiborskog okruga berba kreće kasnije za dvadesetak dana.

Infoera

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.