Započeti radovi na izgradnji Agrotehničkog centra u Krivoj Reci

ZLATIBOR-Novoformirani ogranak PD „Zlatiborski Eko agrar“ jeste Agrotehnički centar koji će biti deo budućeg Agrobiznis centra. Sa radovima u Krivoj Reci već se krenulo i trenutno se uz pomoć mehanizacije JKP „Vodovod Zlatibor“ i KJP „Zlatibor“ radi iskop za budući objekat u kome će pored zaposlenih biti smeštena i mehanizacija za obradu zemljišta a na raspolaganju je svim poljoprivrednicima po pristupačnim uslovima.

„Pre svega bitno je pomenuti da imamo zdravu atmosferu na nivou naše lokalne samouprave, da imamo dobru volju veća i skupštine koji stoje iza svega toga a opet cela priča je za opšte dobro na lokalnom nivou. Koncept je takav da kad zaživi na našem lokalu može biti regionalnog tipa a nešto kasnije nadamo se uspehu i na državnom nivou. Agrotehnički centar sa mehanizacijom je deo tog širokog konteksta, proširenje male mlekare i najavljena izgradnja velike mlekare a potom sušare za lekovito bilje, voće i povrće i niz objekata činiće Agrobiznis centar koji će biti novi vid zadrugarstva, mnogo modernijeg zadrugarstva sa dosta većom odgovornošću a sutra i sa benefitima za one ljude koji budu pristali da učestvuju u svemu tome“, rekao je Marko Marić, direktor PD „Zlatiborski Eko agrar“.

foto.zlatiborpress

Sa programom mera podrške u poljoprivredi nastaviće se istim tempom s tim da je budžet u ovoj godini dodatno uvećan. Svakako, tu je i organska proizvodnja gde su se u prethodnom periodu načinili prvi koraci a u fokusu su trenutno proizvođači mesa i mleka. Ovogodišnji cilj je i da se dnevni kapacitet mlekare „Naša zlatka“ poveća na 2000 litara.

„Mi smo i na nivou te mlekare krenuli sa radovima koji takođe treba da budu završeni ove godine i da mlekara konačno profunkcioniše sa realnim kapacitetom od 2000 litara. Namera nam je da je u budućem periodu prevedemo u mlekaru specifičnog tipa, odnosno da u njoj radimo organsko mleko sa kojim smo počeli prošle godine. Mislim da je vrlo bitno to što smo u prethodnoj godini desetak naših proizvođača uključili u proces konverzije kako bi postali proizvođači organskog mleka i u skladu sa tim 120 hektara zemljišta je ušlo u konverziju, odnosno organsku proizvodnju, što je za sad skromna brojka ali je bitno da smo od nečeg krenuli“.

Zbog problema sa pandemijom korona virusa proizvođači na nivou Udruženja odlučili su da tradicionalnu Pršutijadu, koja se godinama održavala uoči Sretenja, odlože za neki naredni termin o kom će takođe sami proizvođači odlučivati.

Zlatiborpress

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.