Zapažen nastup ivanjičkih učenika na Inova takmičenju (VIDEO)

IVANJICA – Ivanjički učenici, Katarina Lojanica i Ivan Topalović, privukli su pažnju na međunarodnom takmičenju inovacija u Zagrebu, pod nazivom Inova. Ovi članovi Regionalnog centra za talentovanu decu predstavili su robote koji se zovu Helga i Lo.

Osim humanoidnih robota, Katarina i Ivan su u Zagrebu predstavili hologramsku projekciju i tzv. M botove.

„Lo je humanoidni robot i obavlja radnje slične radnjama čoveka. Programirana je u veštačkoj inteligenciji za decu. Hologram emituje dvodimenzionalnu i trodimenzionalnu sliku, a M botovi su mali autići koji se kreću u zatvorenom lavirintu“, rekla je Katarina.

Mentor učenika u Regionalnom centru za talentovanu decu je Milkica Kostić Zlatić.

„Želim da zainteresujem decu za nauku. Kasnije bi mogli da se bave veštačkom inteligencijom, jer je Srbija veliko tržište u tom polju i time bi mogli da donesu zemlji veliki novac“, ističe profesorka Kostić Zlatić.

U ime ivanjičke opštine, učenicima su uručena priznanja.

„Obaveza svih nas u lokalnoj samoupravi je da podržimo odsratsanje dece uz nauku. Pokazali su koliko su vredni i inteligentni i koliko prate razvoj tehnologije na svetskom nivou“, kaže predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

Članovi Centra ove godine je Ivanjici donela sedam zlatnih medalja i četiri srebrne sa međunarodnih takmičenja i sa Prvenstva Srbije.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.