Nova oprema u užičkoj bolnici (VIDEO)

UŽICE – U Opštu bolnicu Užice za potrebe opšte hirurgije i ginekologije danas su stigla dva laparoskopska stuba, kao i trepan za potrebe neurohirugije. Ovi aparati su nabavljeni sredstvima Ministarstva zdravlja koje je za njih i dva monitoringa za bezbednost pacijenata, koji su pre mesec dana instalirani u kardiohirurškim operacionim salama, kao i za dva ultrazvučna aparata za potrebe ginekologije i radiologije, koji će stići do kraja godine, izdvojilo oko 47 miliona dinara.

„Značajno smo zanovili opremu koja će sigurno koristiti za podizanje nivoa zdravstvene zaštite pacijenata,  bezbednijem radu i boljim uslovima rada za sve zaposlene,“ rekao je direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović.

Jedan laparoskopski stub koristiće se za operacije tumora debelog creva koje su u užičkoj bolnici počele u februaru ove godine. Do sada je urađeno 12 operacija na staroj ili pozajmljenoj opremi.

„Teško je bilo sve organizovati bez ovog aparata. Sada su stvoreni uslovi da radimo visoko sofisticiranu hirurgiju, da se razvijamo u punom obimu i punim tempom, ali i da radimo sve komplikovanije operacije“, kazao je načelnik hirurgije OB Užice Miroslav Stanojević.

Drugi laparoskopski stub i 4D ultrazvučni aparat služiće potrebama ginekologije. Načelnica tog odeljenja Milena Aćimović podsetila je da se od osamdesetih godina dvadesetog veka uspešno radi laparoskopska hirurgija u ginekologiji.

„Uz novu opremu moći ćemo da uradimo veći broj operacija koji je u poslednjih nekoliko godina u znatnom porastu. Dosta će nam koristiti i u operativnom tretmanu steriliteta. Ultrazvučni aparat koji bi trebalo da stigne dosta će učiniti pomaka u dijagnostici, vođenju trudnoća i detekciji kongenitalnih anomalija plodova“, rekla je Aćimović navodeći da se na užičkom odeljenju ginekologije rade ozbiljne kliničke operacije laparoskopski kao što je histerektomija, kao i da se zbrinjavaju akutna stanja.

Pored nabavke ovih aparata, uz pomoć privrednika Zlatiborskog okruga osposobljen je sa 2,5 miliona dinara i artoskop, pa se ponovo radi hirurgija kolena.

Rukovodilac hirurškog sektora OB Užice Aleksandar Moljević je naveo da današnja hirurgija u OB Užice i ona pre deset godina nisu iste.

„Veliki je napredak napravljen, što se tiče tehničkog dela svrstali smo se u red sa klinikama, a mlade kolege grabe korakom od sedam milja i nadam se da ćemo za koju godinu i u tom pogledu da dostignemo klinike“, zaključio je Moljević.

U planu je nabavka i mobilnog rendgen aparata, što će nivo traumatologije Zlatiborskog okruga, prema Moljevićevim rečima, podići na vrhunski nivo, jer će se raditi operacije koje omogućavaju kratko zadržavanje pacijenata u toku lečenja i brzo osposobljanje za životne i radne funkcije.

You may also like...