Zanat je zlatan (video)

UŽICE-Prvi put u Užicu održava se  Međunarodni sajam starih zanata i umetničkog stvaralaštva od 24.do 26.oktobra u Gradskom kulturnom centru pod sloganom “Zanat je zlatan” .

sajam-sz Na ovoj manifestaciji čiji je  cilj  afirmisanje starih zanata i domaće radinosti radi očuvanja tradicionalnih vrednosti,učestvuje 25 izlagača iz Rusije,Bolivije,Albanije,BIH,Makedonije,Crne Gore i Srbije.

Sajam je večeras otvorio član Gradskog veća za društvene delatnosti Petar Blagojević ,koji je istakao da se nada da će ova manifestacija postati tradicionalna.

„I pored modernih tehnologija dostupnih u današnje vreme ne smemo zaboraviti stare zanate koji su deo folklora i našeg identiteta i koji su značajan činilac u kulturnoj baštini svakog naroda „,istako je Blagojević.

Organizator sajma je Udruženje “Žena za sva vremena” iz Užica.

„Sajam smo organizovali zbog očuvanja tradicije i upoznavanja drugih kultura na Balkanu,kao i sa željom da mladim ljudima pokažemo kako su njihovi preci sa mnogo ljubavi i truda proizvodili predmete koji danas imaju veliku vrednost“,kaže Dragana Stojanović i najavljuje da je cilj Udruženja Žena za sva vremena da sajam u Užicu postane tradicionalan.

Među najbrojnijim izlagačima na sajmu u Užicu su zanatlije iz Albanije.

„Kultura ne zna za granice i ovakve manifestacije nemaju veze sa politikom.Mislim da smo mi prvi na Blakanu koji smo spojili ljude iz država u regionu koje na državnom nivou i nisu u najboljim odnosima.Dokazali smo da možemo odlučno da sarađujemo .Na sajmovima širom Balkana,čak se nabolje slažu Srbi i Albanci,zato želimo da unapredimo tu saradnju i povećamo broj učesnika“,priča Ramiz Ajdari iz Udruženja Globus art.

Međunarodni sajam starih zanata traje do 26.oktobra u Gradskom kulturnom centru i ima izložbeno-prodajni karakter.

You may also like...