Zamke planinarenja (VIDEO)

UŽICE – U posljednje vreme sve više ljudi, posebno mlađih, otkriva prednosti planinarenja, ali nisu svesni opasnosti. Iz Planinarskog kluba „Era“ ističu da na planinarenje treba ići spreman jer se nepredviđene situacije uvek dešavaju.

Trebaju vam dobra obuća i odeća, ranac, štapovi koji će vam olakšati kretanje. Poželjna je i dobra orijentacija je brojni faktori  mogu dovesti do tragičnih situacija na planini. Loši vremenski uslovi mogu biti problem pa je zato važno da na put ne krećete sami, ali ako se to ipak desi onda morate znati šta da radite.

Planinari poručuju – ne precenjujte svoje sposobnosti!

Predrag Stojković planinari od detinjstva, iza sebe ima desetak velikih ekspedicija od Kilimandžara, preko Pamira do Himalaja i može za sebe reći da je iskusan. „Svašta sam preživeo na svom putešestviju po svetu i moram da kažem da se nesreće sa tragičnim ishodom dešavaju i najiskusnijim planinarima“, rekao je Stojković za ZOOM.

Vrlo je važno da poštujete pravila ponašanja u grupi i obavezno pre polaska na put nabavite broj telefona Gorske sluzbe spasavanja. Ako se desi da zalutate važno je da osanete pribrani jer vam panika i strah neće biti saveznici.

Pre polaska na kraću planinarsku akciju ili višemesečnu ekspediciju prekontrolišite zdravstveno stanje, nabavite neophodnu opremu i izbegavajte kretanje noću. I najvažnije – slušajte savet vođe grupe ukoliko želite da vam planinarenje ostane lepa uspomena.

You may also like...