Zajednički projekti prevazilaze sve naše razlike (VIDEO)

UŽICE – Građani Užica, na nekoliko načina mogu da učestvuju u kreiranju gradskog budžeta, a jedan od najčešćih je projekat “Udružimo se”. Tako se gruipa građana, pre nekoliko godina organizaovala i konkurisala za izgradnju staze u šumi iznad njihovih kuća, u užičkom naselju Dovarje. Dobili su najveću sumu novca, koja se tada dodeljivala u tom konkursu.

Vesna Aćimović Panić, koja je u okviru grupe građana, bila jedan od predlagača uređenja tog parka, kaže das u ispunili sve uslove, između ostalog i da su potpisnici predloga projekta uredne poreske platiše. Uradili su detaljna plan projekta, kao i budžet, u saradnji sa Gradskom upravom.

“Sve naše različitosti, životne, koje inače postoje, ostavili smo u drugom planu. Svi smo radili i zajednički interes i cilj je bio da se sredi ovaj deo grada i nismo završili. Imamo još planova da napredujemo i da uređujemo eksterijer na dalje. Izradom budžeta moralo je da se uklopi kako je predviđeno, morali smo da napravimo detaljno idejno rešenje šta planiramo i šta se može realizovati. Napravljene su staze, nabavljene su dve klupe i nekoliko kanti za otpatke. A naš, volonterski deo bio je, uz sponzore koji su nam obezbedeli četke i boje, oslikavanje staza.Ono što je lepo u ovoj priči je da su deca deca koja žive u ovom krjau i ne samo iz ovog kraja, došla su i učestvbovala u oslikavanju staza, jer su oni korinsici ovih staza. Jako je dobro i potrebno je pomoći ljudima koji nisu u mogućnosti da putuju na godišnje odmore, ne mislim samo na penzionere, bukvalno na sve građane, koji dolaze i koriste ovaj prostor, svakodnevno”, kaže Vesna Aćimović Panić.

Građani ovog dela grada, imaju još ideja, ali kako kažu napravili su i redosled.

“Ono što prvo planiramo da ove površine oplemenimo cvećem, tujama, sa zelenilom. Ako je moguće da nekako obezbedimo, ali mislim da ćemo mi više praviti to za sam park, gde bi deca mogla da se igraju, od materijala sa kojima mi možemo da baratamo, drvo, kanapi, nešto poput avantura parkova na Zlatiboru. Naravno od onoga što mi možemo da obezbedimo. I što je jako dobro, sam je projekat takav, da smo uključeni svi, kao grupa građana, isto tako i u nastavaku i realizaciji ovog projekta i uređenju ovog eksterijera, da ljudi žele imaju volje i želje da se bavimo ovim prostorom.I na drugoj strani, odnosno, ovog parka na Dovarju, želimo da se naprave identične staze za šetanje i korišćenje. Kasnije, pošto je tu nekad i bilo igralište, postoji mogućnost da se napravi  deo za decuda se igraju, nešto jednostavno i efektno, ljujaške, klackalice… Videćemo šta sve može, jer svaka ideja proizvede novu”, poručuje Vesna Aćimović Panić.

Projekat “Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana” podržava Švajcarska vlada, a sprovodi Helvetas Swiss Interooperation

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.