Zajednička ponuda zdravstvenog turizma Srbije i BIH (video)

SARAJEVO-U Sarajevu je održana završna konferencija na kojoj je predstavljena  zajednička turistička ponuda zdravstvenog turizma Sarajevske regije i Zapadne Srbije,koja je objedinjena kroz realizaciju projekta prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

U proteklih 18 meseci Fondacija lokalne demokratije Sarajevo i Turističke organizacije regije Zapadne Srbije iz Užica sprovela je projekat  Croš spa koji  ima za cilj jačanje regionalne saradnje i održivi ekonomski razvoj pograničnog područja dve zemlje,kroz uspostavljanje zajedničke integrisane turističke ponude termalnih banja u BIH i vazdušnih banja u Srbiji.

 Projekat je finansirala Evropska unija u okviru IPA prekograničnog programa Srbija-Bosna i Hercegovina.Predstavnik Delegacije EU u BIH Masimo Mina istakao je na završnoj konferenciji da je zdravstveni turizam predstavlja trend u Evropi i da će u vreme ekonomske krize ovaj projekat ima veliki značaj za ekonomski razvoj obe zemlje.

 “Zdravstveni turizam udružen sa bogatim kulturno-istorijskim i prirodnim nasleđem mogao bi postati ključni izvozni proizvod Srbije i Bosne i Hercegovine.Ovakvi projekti prekogranične saradnje doprinose i uspostavljanju partnerstava između dve zemlje i stvaranju razmene znanja i iskustava i zajedničkom rešavanju problema.Evropska unija će nastaviti da finansira sociojalni i ekonomski razvoj lokalnih sredina u cilju stvaranja boljih uslova za život građana”,izjavio je Mina.

Menadžerka projekta Jasmina Mujezinović istakla je na konferenciji da je Croš spa  među prvim projektima Evropske unije na nivou prekogranične saradnje gde su korisnici banje ,a njegov krajnji rezultat  je jedinstven zdravstveni turistički proizvod.

 “Zajednički turistički proizvod podrazumeva dostupnost banja u obe države građanima i Srbije i BIH,čime bi se unapredila ponuda u prekograničnom području kroz širenje asortimana turističkih proizvoda koji promovišu zdrav način života i odgovornost za sopstveno zdravlje”,rekla je Mujezinovićeva.

Projektom su u BIH obuhvaćene termalne banje Terme Ilidža,Reumal Fojnica i Aquaterm Olovo,a u Srbiji vazdušne banje Specijalna bolnica  Čigota na Zlatiboru,Zlatar,Pribojska banja i Specijalna bolnica  Ivanjica.

Direktor  Turističke organizacije regije Zapadne Srbije Miroslav Rađen  naglašava da je vrlo bitno da dođe i do saradnje socijanih fondova dve države kako bi se omogućilo korisnicima da koriste usluge banja i u Srbiji i u BIH.

“Inicijativa fondovima PIO za saradnju je upućenja i nadamo se da će do nje doći ,kako ne bi bilo prepreka za korišćenje usluga .Projektom su predviđeni programi koji podrazumevaju boravak gostiju u banjama Srbije i BIH u određenom vremenskom periodu.Ni jedna banja se ne nudi posebno već u paketu kao zajednički proizvod.”,objašnjava Rađen.

On je istakao i da je projekat doprineo razmeni iskustava i edukaciji kadrova,saradnji ustanova koje se bave zdravstvenim turizmom u obe zemlje,kao i podizanju kvaliteta usluge na viši nivo i unapređenja turističke infrastrukture kroz nabavku opreme.

“Projekta Croš spa je samo početak daljeg unapređenja zdravstvenog turizma u obe regije.Godišnje zdravstveni turizam u svetu ostvari prihod od 60 milijardi dolara i beleži rast sva godine od 20 do 40 odsto.Srbija i Bosna i Hercegovina moraju pratiti taj trend u cilju ekonomskog razvoja ove regije”,zaključio je Rađen.

ZooM

 

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.