Zajednička ponuda zdravstvenog turizma Sarajeva i Zapadne Srbije (video)

SARAJEVO-U Sarajevu je promovisana zajednička turistička ponuda zdravstvenog turizma Sarajevske regije i Zapadne Srbije,koja je objedinjena kroz projekat prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine.

Projekat Croš spa ima za cilj jačanje regionalne saradnje i održivi ekonomski razvoj pograničnog područja dve zemlje,kroz uspostavljanje zajedničke integrisane turističke ponude termalnih banja u BIH i vazdušnih banja u Srbiji,istakla je u izjavi za ZOOMUE menadžerka projekta Jasmina Mujezinović,izvšna direktorka Fonda lokalne demokratije.

“Ovo je jedan među prvim projektima Evropske unije na nivou prekogranične saradnje gde su korisnici banje,jer zdravstveni turizam do sada nije bio u fokusu.Kreiran je jedinstven zdravstveni turistički proizvod.Evropsko tržište je zainteresovano za naše banje,što pokazuje i veliki broj stranih tour operatora na ovoj promociji,koji su se obilaskom banja uverili da će lokalni i strani turisti dobiti u našim banjama uslugu na nivou ponude u Evropskoj uniji”,rekla je Mujezinović .

Projektom su u BIH obuhvaćene termalne banje Terme Ilidža,Reumal Fojnica i Aquaterm Olovo,a u Srbiji vazdušne banje Specijalna bolnica  Čigota na Zlatiboru,Zlatar,Pribojska banja i Specijalna bolnica  Ivanjica.

 Vd direktora Reumala iz Fojnice Elvedin Kapo ističe u izjavi za ZOOMUE da je ovo lečilište već osmislilo novi program zdravog mršavljenja na iskustvima Čigote sa Zlatibora.

“Dogovorili smo se da u Fojnici tretiramo decu sa povećanom telesnom težinom koja istovremeno imaju i telesne deformitete lokomotornog sistema ,čija rehabilitacija je naša specijalnost.Ta zajednička saradnja je neophodna jer samostalno ne možemo ništa,a zajednički možemo mnogo”,kaže Kapo.

Koordinator projekta Miroslav Ivanović iz Turističke organizacije regije Zapadne Srbije naglašava za ZOOMUE da je vrlo bitno da dođe i do saradnje socijanih fondova dve države kako bi se omogućilo korisnicima da koriste usluge banja i u Srbiji i u BIH.

“Inicijativa fondovima PIO za saradnju je upućenja i nadamo se da će do nje doći ,kako ne bi bilo prepreka za korišćenje usluga .Projektom su predviđeni programi koji podrazumevaju boravak gostiju u banjama Srbije i BIH u određenom vremenskom periodu.Ni jedna banja se ne nudi posebno već u paketu kao zajednički proizvod”,objašnjava Ivanović.

Projekat “Razvoj i promocija zdravstvenog turizma u prekograničnom području Srbija-BIH –CROSS SPA” realizuju Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva i Turistička organizacija regije Zapadna Srbija iz Užica.Partneri na projektu su Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica.

Projekat finansira Evropska unija,a trajao je 18 meseci.

ZooM

 

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.