Zagrljaj Mehmed paše i Svetog Makarija (VIDEO)

ANDRIĆGRAD – U Andrićgradu je na Vidovdan otkriven spomenik braći Mehmed paši i Svetom Makariju Sokolović. Spomenik je delo vajara Zorana Kuzmanovića.

Bratski zagrljaj na kapiji Andrićgrada, jednog paše u odori osmanskog velikog vezira, drugog patrijarha u odeždi velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve. Zagrljaj Mehmeda i Makarija  je spomenik kome nema ravnog u srpskoj simbologiji, istakao je akademik Matija Bećković.

„Otkako je sveta i veka nije bilo ni ovakvog spomenika, ni ovakve braće, ni ovakvog grada, ni ovakvog motiva kakvog nema ni kod Šekspira. Ovaj spomenik je svetionik, ne samo braći nego i bratoljublju i čovekoljublju, već orijentir i rešenje za čitav danas zavađeni i podeljeni svet“, naglasio je Bećković.

Direktor Andrićgrada Emir Kusturica rekao je da su Mehmed i Makarije simbol deoba srpskog naroda, ali i pružanja pomoći i da ovaj dan govori koliko smo krivi prema sebi i svom nasledju.

„Trebalo je da prođe 500 godina, pa da otkrijemo zagrljaj braće Sokolović, spomenik Makariju i Mehmed paši čija pojava stoji nasuport tvrdnji i ideji da nema rata dok ne udari brat ne brata, da stoji iznad istorije, naše ljubavi prema mržnji i uništava sterotipe o nepodnošljivosti komšije prema komšiji i inovercu kako kaže Andrić“, rekao je Kusturica.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković istakli su da su ponosni što Andrićgrad nastavlja da se gradi kao mesto duhovnog rada i jedinstva srpskog naroda.

„Danas smo ovde pred Andrićgradom, dokazom, šta može da učini duhovni rad koji nema ni granica ni brda, dokazom da Srbija i Republika Srpska poštujući političke granice rade na onom planu koji za granice ne zna“, kazao je Selaković.

„Ostali smo zajedno u naporima da se ovde okupljamo, da ovde bude mesto ujedinjenja svih nas, da se na ovoj mitskoj reci sretnu Srbija i Republika Srpska i da ovde kažemo da su Srbi jedinstven narod po svom identitetu, svojoj vjeri, jeziku i pismu“, poručio je Dodik.

Otkrivanje spomenika upriličeno je tokom Vidovdanskih dana i obeležavanja sto godina od velike pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

You may also like...